Estafettestokje in beweging: gedeputeerde Utrecht Arne Schaddelee

Estafettestokje in beweging: gedeputeerde Utrecht Arne Schaddelee

29 maart 2023 - Wandelnet

Arne Schaddelee, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, neemt namens de provincie Utrecht het Wandelnet-estafettestokje over voor 2023. Utrecht is daarmee host van de zevende editie van de landelijke Wandel Tijdens Je Werkdag, welke dit jaar plaatsvindt op 6 april. Wandelnet ging langs voor een spraakmakend interview om te achterhalen waarom Utrecht zich als host sterk maakt voor het wandelen op een werkdag. En hoe de provincie zelf scoort op het gebied wandelvriendelijkheid aan de hand van de wandelflitscheck van Werken In Beweging.

Ontwerp zonder titel (13).png

Naam: Arne Schaddelee
Functie: Gedeputeerde Mobiliteit bij provincie Utrecht

Waarom is wandelen op een werkdag zo belangrijk?

“Sinds corona zijn we zo vastgeplakt aan een scherm, waardoor we vaak teveel zitten. Ons brein komt pas tot leven wanneer we starten met bewegen. Tussen de middag naar buiten voor een wandeling is daarom een heel goed idee. Dat moet je echt doen.”

Waarom zijn jullie dit jaar host?

“Vanwege twee redenen. We vinden het belangrijk dat mensen genoeg bewegen, daardoor blijven ze gezond én fit. Gezondheid is voor ons als provincie een heel belangrijk item. Maar we doen ook mee omdat lopen voor de provincies nog een beetje een blinde vlek is. We zijn heel veel bezig met fietsen, de auto, en het OV, maar lopen staat niet bovenaan de agenda. Ik vind het belangrijk om wat aan die blinde vlek te doen. Een transitie naar gezonde mobiliteit begint immers met lopen. Ik hoop dan ook dat de nieuwe provinciebesturen dit stokje ook gaan oppakken.”

Hoe kan de provincie wandelen stimuleren?

“Als provincie hebben we bijvoorbeeld onderzocht hoe het zit met het belopen van provinciale wegen. Kan je daar goed langs wandelen? Of als je bij een bushalte uitstapt, kan je dan goed een recreatieve route bereiken? Nodigen kantoorterreinen werknemers uit om naar buiten te stappen? Dit zijn voorbeelden van vraagstukken waar de provincie over gaat. Door hiermee aan de slag te gaan hopen we wandelen te stimuleren en meer te integreren in het beleid.”

Doen jullie aan weetings?

“We hebben heel veel mooie groene gebieden om de stad heen dus wij doen bij de provincie regelmatig een weeting. Ik merk dat een gesprek dan veel leuker is en dat ik me laat inspireren door de omgeving. Dus ik ben wel fan van een weeting.”

Hebben jullie zelf weeting routes ontworpen?

“Als gastheer van de Wandel Tijdens Je Werkdag hebben we zelf twee weetingroutes laten ontwikkelen. Dit zijn hele leuke wandelrondjes door het groen rondom het provinciehuis. De routes gaan we lanceren op de campagnedag 6 april en we hopen dat we hiermee veel collega’s in het Provinciehuis en de omgeving stimuleren om te gaan wandelen.”

Aan wie geef je het estafettestokje door?

“Ik geef het Wandelnet-estafettestokje graag door aan Boudwijn van Uden, directeur corparte communicatie van a.s.r. verzekeringen.”

Bekijk het interview

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?