Tussen Lek en Linge, de nieuwste NS-wandeling

Tussen Lek en Linge, de nieuwste NS-wandeling

19 april 2023 - Lea van Someren

Langs grienden, over zigzaggende landweggetjes, over klompenpaden en schouwpaden. De nieuwe NS-route is geschikt voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar die smalle bruggetjes en modderige paden (tijdens en na regenachtige periodes) als uitdaging ziet. Onderweg kom je weinig bankjes en horeca tegen. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd. De nieuwste NS-wandeling 'Tussen Lek en Linge', een heuse aanwinst.

Klompenpad 2.jpeg

Klompenpad © Lea van Someren


Onder strikt embargo krijg ik vooraf het materiaal van deze nieuwe NS-wandeling toegestuurd en op de stralende eerste paasdag pak ik de trein naar Culemborg, het startpunt van de wandeling. Maar voordat ik aan de wandel kan, moet ik in Geldermalsen even terug, want de machinist vergeet te stoppen in Culemborg. Altijd leuk, sensatie op de lijn. Nu is iedereen echt wakker. 

Paasgeel

Via smalle landweggetjes loop ik weg van Culemborg. Ik verbaas me over de stilte. Is iedereen soms paaseieren aan het zoeken? Maar waar ik me nog meer over verwonder is de gele gloed die ligt over de weides. Ook de randen langs de weg zijn geel gekleurd. Ik zie raapzaad, paardenbloem, dotterbloem, speenkruid en madeliefjes. Er is meer te zien, maar de verschillende soorten herken ik (nog) niet allemaal.

Als ik het natuurgebied Vretstrooi in ga, is goed te zien hoe nat het de afgelopen tijd is geweest. In de dikke bandensporen staan poeltjes die wemelen van het leven; in dit laaggelegen gebied tussen de rivieren is het water voor de boeren natuurlijk altijd al een uitdaging. Even verder op de wandelroute is te zien dat de boeren extra kanaaltjes hebben moeten graven voor de afwatering.

Wilgentenen

Wilgentenen © Lea van Someren

Wilgentenen

In dit rivierengebied met vochtige grond werd tot de jaren zestig griendhout (vooral wilgen) geëxploiteerd. Echter, toen de vraag naar deze houtsoort afnam, werden de grienden niet meer onderhouden. In het natuurgebied Vretstrooi zijn ze gelukkig wel bewaard gebleven. Ik wandel verder langs percelen met geknotte wilgen en denk aan de vele kunstenaars die de knotwilg op een canvas hebben geschilderd. Ik maak een foto van de berg wilgentenen en denk aan mijn vader, kunstenaar Jac van Someren, die met een paar bossen wilgentenen een opstand in beeld bracht. 

Klompenpaden

Na bijna 4 km kom je aan bij de markeringen van het klompenpad. Zelf houd ik erg van klompenpaden, maar deze onverharde paden kunnen bij regen wel een uitdaging zijn. Deze paden komen tot stand op initiatief van buurtbewoners, die ook het beheer en onderhoud verzorgen, daarnaast hebben de paden vaak een historische oorsprong. 

Heerlijkheid Marienwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt © Lea van Someren

Eenmaal het spoor overgestoken, volg ik de markering van het Betuwepad en ik ben dan al snel niet meer alleen. De 'Heerlijkheid Mariënwaerdt' is blijkbaar een favoriet op zondag voor zowel de ‘echte’ wandelaar als voor zondagslopers. Alleen direct rondom 'de Heerlijkheid’ is het druk te noemen. Hele families (met een aantal kant-en-klare picknickmanden), paasbest gekleed, genieten van het weer én de omgeving. Nog geen 5 minuten verderop is de rust weergekeerd en geniet ik van de in bloei staande appelbomen.

Deze NS-wandeling is een echte aanrader, ik zie het zomaar gebeuren dat deze NS-wandeling volgend jaar in de top 5 van best-bewandelde paden belandt.

Bekijk NS-wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?