Wandeltip: Betuwepad - op naar de bloesems

Wandeltip: Betuwepad - op naar de bloesems

8 mei 2023 - Lea van Someren

De perenbomen staan nu nog vol in bloei. De bloesem van de appels staat op openbarsten. Dit is het moment voor een wandeling in de Betuwe. Mijn tip: de etappe van Buren naar Geldermalsen (10,5 km) van het Betuwepad. 

bloesem de Linge

Bloesem, © Lea van Someren

Vandaag laat ik me door de bus afzetten in het stadje Buren, middenin het Gelderse gebied van 'Flipje'. Hoewel ik vandaag op pad ben om te genieten van de bloesems, laat ik ook de historie van dit prachtige plaatsje even op me inwerken. Ik lees dat het vlak na de Tweede Wereldoorlog van de sloop gered is door de toenmalige burgemeester. Meer dan 150 monumenten zijn gered. Zelfs het stratenplan is intact gebleven.

Kasteel Buren

Waar ooit een van de grootste kastelen van Nederland heeft gestaan, ligt nu een tennisbaan met clubhuis. Een monument laat zien waar ooit de toegangspoort stond. Wanneer ik door het parkje mijn pad vervolg, is op een grote open plek met bloeiende narcissen de contouren van het kasteel aangegeven. Althans, zo lijkt het. Er staat geen bordje waar ik mijn vermoeden kan verifiëren.

Put van Buren

Het zal niet verbazen dat in dit land tussen Maas en Waal steenfabrieken hebben gestaan. Ook ten westen van Buren heeft tot de jaren 50 van de vorige eeuw een steenoven gestaan. De bewoners van het stadje protesteerden met succes toen er een nieuwbouwwijk was gepland. Met zijn vele klei- en zandgaten is er een bijzonder uniek natuurgebied ontstaan.

langs de wetering hollandse luchten

Wetering, © Lea van Someren

Groeiseizoen

Op dit deel van het Betuwepad loop je door agrarisch gebied, langs akkers, weilanden, boomgaarden, over een dijkje langs de wetering. De akkers zijn niet meer kaal. De gewassen steken zo’n 10 cm boven de grond uit. De witte bloesems van de peren zijn teer en ook alweer op zijn retour. De appelbloesems staan op springen. Nog een weekje en ze staan vol in bloei. Ik zie nog oorspronkelijke oude hoogstamboomgaarden, maar de laagstam krijgt de overhand omdat die het de fruitteler vele malen makkelijker maakt om de bomen te verzorgen en te oogsten.

reyersfoort

Reyersfoort, © Lea van Someren

Volg de geel-rode markering

Het is een rustige wandeling: in totaal kom ik vier groepjes wandelaars tegen. De route is goed gemarkeerd (geel-rood) en daardoor hoef ik bijna niet naar de gedownloade GPS op mijn scherm te kijken en kan ik volop genieten. Weer een aanrader.

Bekijk wandeling

Of koop de gids om de het hele Betuwepad te ontdekken, want het pad is in elk seizoen de moeite waard.

Koop de gids

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?