Betuwepad

Wandelen over het Betuwepad

Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. De ‘kersverse’ wandelroute Streekpad Betuwe begint en eindigt bij het station in Tiel en is circa 150 kilometer lang. De wandelroute Betuwepad is in het veld in twee richtingen geel-rood gemarkeerd en op te splitsen in meerdere etappes. Zo kun je makkelijk een of meerdere dagen lopen. Wie ‘Betuwe’ zegt, zegt bloesems en fruit. Nergens in ons land wordt er zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe; zowel oude, traditionele rassen als nieuwe soorten. In het voorjaar kun je tijdens de wandeling genieten van bloeiende boomgaarden en in de nazomer wandel je langs de leukste fruitstalletjes.

De route is nu al online beschikbaar, medio 2022 verschijnt de wandelgids.

Bekijk de route

Grote Rivierenpad Geldermalsen-Tiel Beeld Beeld Flipje Tiel
Wandelroute langs de bekende Flipje
Ken je Flipje nog? Jarenlang stond het bessenmannetje uit Tiel symbool voor het Betuwse fruit. De oudste jamfabriek van Nederland, ‘De Betuwe’, zette Flipje in om haar product te promoten. Met succes, want Flipje werd razend populair. Totdat de fabriek begin deze eeuw uit de streek verdween. Flipje kreeg een standbeeld op de Markt in Tiel. Je vindt hem tijdens de wandeling ook in het museum, nabij het begin- en eindpunt van wandelroute het Betuwepad.

Van Tiel wandel je eerst naar Buren, het Oranjestadje waarmee de koninklijke familie een speciale band heeft. De Linge leidt je naar landgoed Mariënwaerdt, waar ze (h)eerlijke streekproducten verkopen. Tussen Culemborg en Rhenen loopt de wandelroute geregeld door de uiterwaarden, eerst langs de Lek, later de Neder-Rijn. Dorpjes als Maurik, Ingen en Lienden liggen aan het pad. Voorbij Rhenen duik je naar het zuiden, waar de Betuwe wordt begrensd door de Waal. Via polders, plassen en dijken keer je terug naar Tiel.

Aanbevolen etappes

  • Buren-Geldermalsen

  • Culemborg-Beusichem

  • Ommeren-Rhenen

Klompenpaden basis van Betuwepad

De basis van het nieuwe meerdaagse Streekpad is een 11-tal Klompenpaden. Dat vertelt Erik van Eek, projectleider bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland waar de Gelderse klompenpaden ontwikkeld en beheerd worden.

Lees het interview
Markering_Klompenpaden_2.png

In samenwerking met:

logo slgLogo_provincie_GelderlandLogo RIF Fruitdelta

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

betuwepad BT_Logo-_1_ (1)

Logo Welkom_in_de_Betuwe-Logo 1 <br>CMYK-01logo GLK_Logo_RGB