Betuwepad (SP 21) | Een wandelroute door de Betuwe

Betuwepad

Dit Streekpad (SP 21) voert je langs slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes.

Wandel over het Betuwepad

Wie ‘Betuwe’ zegt, zegt bloesems en fruit. Nergens in ons land wordt er zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe; zowel oude, traditionele rassen als nieuwe soorten. Het Betuwepad is een Streekpad die begint en eindigt in Tiel, de stad van Flipje! In het voorjaar kun je tijdens deze wandeling genieten van bloeiende boomgaarden en in de nazomer wandel je langs de leukste fruitstalletjes.

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

Het Betuwepad (SP 21) is een grote rondgaande wandelroute van 146 kilometer lang. Deze wandeling is op te splitsen in 12 fantastische dagwandelingen. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Het pad is in beide richtingen bewegwijzerd met geel-rode markeringen.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

Weeshuis_Buren_Betuwe

Betuwepad | Etappe 02

Afstand & plaats
10.5 KM Buren - Geldermalsen
Extra info
Je verlaat Buren via Plantsoen en wandelt naar de Tichelgaten of de Put van Buren, ontstaan door klei- en zandwinning. Het landschap wordt weidser tot je langs de Hooglandsche Wetering naar Geldermalsen wandelt waar de boomgaarden in het voorjaar bloeien.
Maarten_van_Rossumpad_etappe_23.jpg

Betuwepad | Etappe 09

Afstand & plaats
16.6 KM Ommeren - Rhenen
Extra info
Je wandelt in het buitengebied van Lienden langs oeverwallen, dijken en oude stroombeddingen. In de uiterwaarden van de Rijn kijk je uit op Rhenen en de stuwwal en in Lienden zie je torenmolen de Zwaan en poldermolen De Marsch.

Wandelroute langs 'Flipje'

Ken je Flipje nog? Jarenlang stond het bessenmannetje uit Tiel symbool voor het Betuwse fruit. De oudste jamfabriek van Nederland, ‘De Betuwe’, zette Flipje in om haar product te promoten. Met succes, want Flipje werd razend populair. Totdat de fabriek begin deze eeuw uit de streek verdween. Flipje kreeg een standbeeld op de Markt in Tiel. Je vindt hem ook in het museum, nabij het begin- en eindpunt van het Betuwepad.

Alle Streekpaden

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Betuwepad

De wandelgids van het Betuwepad leidt je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Met deze wandelgids in de hand weet je zeker dat je onderweg niets mist. Ontdek de fruittuin van Nederland! 

Bekijk in webshop

Klompenpaden als basis

Het initiatief voor het Betuwepad komt van de voormalige burgemeester van Buren, Jan de Boer. Als wandelaar wist hij dat de Betuwe als één van de weinige regio’s nog geen meerdaags wandelpad kende. Dat moest veranderen. De basis van het Betuwepad wordt gevormd door een 11-tal Klompenpaden. En daar weet Erik alles over te vertellen! 

Lees het interview

Nieuws- en blogberichten Betuwepad

 1. Bloesem in de Betuwe.jpg

  24 maart 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de lente

 2. DSC_0949-min.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelnet op de Fiets- en Wandelbeurs 2023

 3. Veerpont Maasbommel-Gouden Ham.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Derk van der Laan

  Lobby voor Veerpontendeal begint in Gelderland

 4. betuwepad.jpg

  12 januari 2023 om 17:30 Wandelnet

  Betuwepad op shortlist Wandelroute van het Jaar 2023

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door:

Samenwerkingspartners Betuwepad

Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, de Regiodeal FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland.