Over het Roots Natuurpad van Haren naar Gasteren

Over het Roots Natuurpad van Haren naar Gasteren

12 mei 2023 - Marleen Lekkerkerk

Het Roots Natuurpad is een lange wandelroute van ruim 450 kilometer die je zo veel mogelijk over onverharde paden en stille weggetjes voert. Je wandelt in 32 etappes dwars door Nederland, van Noord-Groningen naar Zuid-Brabant. Ik maakte een tweedaagse wandeling in Groningen en Drenthe met een overnachting in het Nivon-natuurvriendenhuis De Hondsrug.

DSC00770 (1) header.jpg

Wegwijzer van Wandelnet bij kruising LAW's en Streekpad bij Schipborg © Marleen Lekkerkerk

Dag 1: Van Haren naar Noordlaren: de flank van de Hondsrug

Afstand: ± 12 kilometer
Wandeling: een deel van etappe 3 en etappe 4 van het Roots Natuurpad

Een station is altijd een mooi startpunt; meteen als je het station uitloopt, begint je wandeling. Ik loop het station Haren (onder Groningen) uit in oostelijke richting. Ten oosten van Haren liggen nog een paar mooie polders. De Ooster- en de Onnerpolder zijn in beheer bij het Groninger Landschap en horen bij het Zuidlaardermeergebied. Die wil ik dus eerst nog even zien voordat ik naar het zuiden toe ga lopen en ik loop vanuit Haren eigenlijk eerst het Roots Natuurpad een stukje in tegengestelde richting naar het noorden. Het laarzenpad geeft je een prachtig uitzicht op kleine vochtige perceeltjes met bosjes en houtwalletjes ertussen. Even sta ik oog in oog met een ree aan de overkant van de sloot. Ik loop in hetzelfde tempo door, want als ik abrupt stil ga staan, weet ik dat de ree verschrikt weg zal springen. Een paar meter verder ga ik voorzichtig stil staan en de ree loopt dan rustig verder.

Oosterpolder Groningen

Laarzenpad door de Oosterpolder in Groningen © Marleen Lekkerkerk

Weer op weg naar het Roots Natuurpad kom ik langs de Harener Wildernis, maar vanwege de kwetsbaarheid is dit niet toegankelijk. Via een breed halfverhard pad langs de Onnerpolder kom ik in Onnen, waar een voormalig haventje valt te herkennen.

De Onneresweg is een breed zandpad over de esgronden waar de burgercoöperatie Land van Ons 26 hectare land heeft aangekocht met behulp van de inleg van deelnemers. Sindsdien worden er in een mozaïek verschillende traditionele akkerbouwgewassen verbouwd en wordt er geprobeerd om de biodiversiteit zo hoog mogelijk te krijgen. De percelen zijn gepacht door een biologisch-dynamische boer uit de omgeving.

Ven in de Appelbergen

Ven in de Appèlbergen © Marleen Lekkerkerk

Daarna kom ik in het natuurgebied de Appèlbergen, een heideveld, een kleine zandverstuiving en vennen, omgeven door bos. Geologisch gezien is dit gebied een doorbraakdal, waar er maar een paar van zijn in Nederland, in dit geval van de Hondsrug. Hier loopt ook het Pieterpad en de markeringen vergezellen mij tot mijn overnachtingsplek, die aan beide routes ligt.

Overnachting in Nivon-huis De Hondsrug

Bij mijn aankomst in het Nivon-natuurvriendenhuis De Hondsrug word ik gastvrij ontvangen en krijg ik tijdens een kleine rondleiding uitleg over hoe het er aan toe gaat in het huis. Je verblijft hier op basis van zelfverzorging. Er zijn wel enkele dranken en versnaperingen te verkrijgen, maar verder staat er een uitgebreid ingerichte keuken tot je beschikking om zelf je maaltijd te bereiden. Buitenshuis eten kan natuurlijk ook, want als wandelaar kun je nu eenmaal niet alles meenemen.

Nivon-huis De Hondsrug

Nivon-huis De Hondsrug © Marleen Lekkerkerk

's Avonds kun je je vermaken in de gezamenlijke ruimten; er zijn verschillende leesplekjes beschikbaar en een tv-kamer. Ik vermaak mij nog even met een gekraagde roodstaart die ik goed vanuit mijn eigen kamer kan waarnemen en 's nachts hoor ik een bosuil.

De volgende ochtend laat ik mij het ontbijtpakketje goed smaken en na een kleine schoonmaak lever ik de sleutel van de kamer weer in. Een prima plek voor een tussenstop bij een meerdaagse wandeling.

Dag 2: Van Noordlaren naar Gasteren: Drentsche Aa

Afstand: ± 14 kilometer
Wandeling: een deel van etappe 4 en etappe 5 van het Roots Natuurpad

De tweede dag houd ik mij netjes aan het Roots Natuurpad. Het Pieterpad vergezelt mij vandaag weer diverse keren. Vanaf het Nivon-huis loop ik meteen al het Noordlaarderbos in, eigendom van Natuurmonumenten. Dit bos loopt naadloos over in natuurgebied Vijftig Bunder. Hier wordt door middel van plaggen en begrazing geprobeerd om de schrale heidevegetatie te herstellen. Een groene specht zoekt op de grond naar mieren en vliegt dan weer een boom in.

Als ik de bebouwde kom van Zuidlaren ben binnengelopen, houd ik even een pauze bij een voormalige zandwinplas. Bij Zuidlaren kun je ook al op de bus stappen, maar ik loop liever het beekdal van de Drentsche Aa in. Wat een prachtig landschap is dat toch! Dit beekdal is het meest ongeschonden uit de tijd van de ruilverkavelingen gekomen. Andere beken zijn toen meestal recht getrokken (en vaak de laatste decennia weer in oorspronkelijke staat hersteld), maar de Drentsche Aa is blijven kronkelen. Ooievaars horen echt in dit landschap thuis en die zie ik dan ook diverse keren.

Beekdallandschap Drentsche Aa

Beekdallandschap Drentsche Aa (met ooievaar!) © Marleen Lekkerkerk

Verder loop ik nog door de Gasterse Duinen, een golvend heideterrein van het Drentse Landschap, waar je ook even een hunebed kunt bekijken. Daarna vind ik het wel welletjes voor deze twee dagen (en het weer wordt er ook niet beter op) en loop ik naar de bushalte in Gasteren. Eventueel kun je nog zo'n 7 km doorlopen naar Rolde; dan loop je nog over het Balloërveld. 

Bekijk eerste etappe van deze wandeling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?