Wandelend daten: samen wandelen kan zoveel meer brengen

Wandelend daten: samen wandelen kan zoveel meer brengen

20 mei 2023 - Ernst Koningsveld

Samen wandelen is gezellig én leidt vaak tot heel goede gesprekken. Zo dacht ook Irene toen zij datingsite DeWandeldate oprichtte. Dit is een datingsite speciaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Of je nu één op één wil daten of nieuwe mensen wil leren kennen tijdens een groepswandeling, dit platform biedt mogelijkheden op maat.

De Wadeldate openingsfoto © Ernst Koningsveld.jpg

© Ernst Koningsveld

Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om nieuwe mensen te leren kennen. Platforms als Tweevoeter.nl en Weekendhike zijn populair. Zo ook De Wandeldate. Dé datingsite voor single wandelaars, fietsers, buitensporters en natuurliefhebbers in Nederland en België. Maar wat is wandeldaten precies? En hoe kom je met andere wandelaars in contact?

Eén op één wandeldate

Vanuit de ervaring 'wandelen is samen genieten van buiten' startte Irene den Ouden datingwebsite De Wandeldate in 2014. Ben je single? Houd je van wandelen en natuur? Dan kan je via deze website met gelijkgestemden in contact komen.

"Wanneer je je aanmeldt, vul je eerst je profiel in. De kans op een goede match is groter als je iets persoonlijks over jezelf vertelt en wanneer je aangeeft naar wat voor persoon je op zoek bent," vertelt Irene. "Daarnaast kan je aangeven wat voor soort wandeltype je bent (bijvoorbeeld natuurliefhebber, stadswandelaar of Nordic-walker) en of je met de hond wilt wandelen. Hoe meer aanknopingspunten je biedt in je profiel, hoe makkelijker het voor andere leden is om jou te vinden en contact te leggen," licht ze verder toe.

Na je aanmelding checkt Irene of er voldoende informatie in je profiel staat. Als je bijvoorbeeld alleen maar 'Diederik en ik wandel graag' invult bij 'Wie ben je?', zal ze je aanmoedigen toch echt iets méér over jezelf te schrijven. Ook kijkt ze of je een profielfoto hebt toegevoegd.

Wandeldate (1) © Ernst Koningsveld

Één op één wandeldate © Ernst Koningsveld

Meedoen aan groepswandelingen

Eens per maand organiseert Irene een groepswandeling. Ze zorgt er elke keer voor dat het een evenwichtige groep singles is met bijna evenveel vrouwen als mannen en een leeftijdsrange van ongeveer 15 jaar. Geïnteresseerden kunnen reageren op een oproep waarin datum, route en afstand al vaststaan. Hierdoor vindt er direct een voorselectie plaats. Irene geeft aan dat vrouwen zich veel sneller inschrijven dan mannen, maar dat haar methode werkt om tot een goed evenwicht te komen met meestal evenveel mannen als vrouwen. 

Ruim 700 koppels al wandelend de liefde gevonden

Op de website, waar dagelijks leden bijkomen en mensen nieuwe liefde vinden, zijn nu ca. 5.000 wandelaars actief lid. Voor de één op één wandeling zoeken zij zelf hun wandelpartner. Volgens Irene is het 'vissen in een rijke vijver'. "Al zevenhonderd koppels hebben de liefde wandelend gevonden via De Wandeldate. Met regelmaat krijg ik - hetzij rechtstreeks, hetzij via social media - berichten over huwelijken en geboortes van Wandeldatekoppels." Benieuwd naar ervaringsverhalen? Lees bijvoorbeeld het verhaal van Martin en Ingrid waarbij de eerste wandeldate maar liefst 12 uur duurde.


Irene den Ouden © Saskia Berdinis van Berlekom

Irene den Ouden, initiatiefnemer van De Wandeldate © Saskia Berdinis van Berlecom

Samen op pad dankzij een online platform

DeWandeldate is een datingsite specifiek gericht op het koppelen van mensen die op zoek zijn naar een liefdespartner. Naast DeWandeldate zijn er veel andere sites die mogelijkheid bieden tot wandelcontact. Zo zijn er door het hele land wandelgroepen en wandelclubs waar je je bij kan aansluiten. Andere mogelijkheden om met mensen in contact te komen zijn bijvoorbeeld de Wandelpool, de Wandelsite, Gezond Natuur Wandelen en de Facebook pagina's Lekker Wandelen en Wandelmaatje gezocht.

 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?