5x wandelen tijdens je vakantie in Nederland

5x wandelen tijdens je vakantie in Nederland

12 juli 2023 - Marleen Lekkerkerk

Een vakantie in Nederland leent zich uiteraard heel goed voor mooie wandelingen. Daarvoor hoef je niet per se in een rustig deel van het land te verblijven. Mocht je in één van de populaire vakantiebestemmingen in Nederland terecht gekomen zijn, dan geven wij hieronder vijf tips om er een mooie wandeling te maken. Fijne vakantie!

IJzertijdboerderij Orvelte.JPG

Reconstructie van een boerderij uit de IJzertijd in Orvelte © Marleen Lekkerkerk

WaddenWandelen Texel (etappe 2)

Start- en eindpunt: De Koog - De Cocksdorp

Afstand: 19,4 km

Markering: geel-rood

Vanuit De Koog loop je zo de duinen in en langs De Slufter, waar - bij vloed - het zeewater het land in stroomt en - bij eb - er weer uit. Het zoute water zorgt ervoor dat de lamsoor goed groeit. In de zomer geeft dit een paarse gloed aan de vlakte. Door de opening in de duinenrij kun je de zee zien liggen. Dan via het strand en de polders bij De Cocksdorp naar het dorp. Niet alleen in de dorpen, maar ook onderweg zijn er voldoende horecagelegenheden.

Streekpad_WaddenWandelen_etappe_Texel_2

Vuurtoren van De Cocksdorp © Wandelnet

Bekijk WaddenWandelen Texel (etappe 2)

OV-stapper Veerse Wateren (dag 1)

Start- en eindpunt: Middelburg - Veere

Afstand: 13,8 km

Markering: wit-geel en wandelknooppunten (zie routebeschrijving)

Een echte stad- en landwandeling. De route begint in de historische stad Middelburg, een belangrijke handelsstad uit de Middeleeuwen. Het Zeeuws Museum is gevestigd in de voormalige abdij ('s maandags gesloten). Na de stad loop je over de dijken in het Zeeuwse platteland (i.v.m. beweiding door koeien en schapen verboden voor honden). Voordat je Veere bereikt, loop je langs de Veerse Watergang, een rust- en broedgebied voor veel vogelsoorten. In natte perioden kan het hier drassig zijn.

IJsvogel

Bij de Veerse Watergang heb je kans om een ijsvogel te zien © Gerard de Hoog

Bekijk OV-stapper Veerse Wateren (dag 1)

Veluwe Zwerfpad (etappe 16)

Start- en eindpunt: Garderen - Elspeet

Afstand: 11,5 km

Markering: geel-rood

Op de Veluwe kan het in de zomer soms druk zijn met toeristen, maar met deze wandeling zoek je de rust op. Ten noorden van Garderen ligt het grote Houtdorperveld, waar je kunt genieten van eindeloze vergezichten. Kom je hier in augustus, dan is het ook nog eens paars van de bloeiende heide. Voor de afwisseling doorkruis je enkele bospercelen en landgoederen, en dan nog een heideveld. In Elspeet kun je de bus weer terug nemen naar Garderen.

Veluwe_zwerfpad_etappe_16

Een afwisselend landschap bij het Veluwe Zwerfpad © Wandelnet

Bekijk Veluwe Zwerfpad (etappe 16)

Drenthepad (etappe 16)

Start- en eindpunt: Westerbork - Elp

Afstand: 13,3 km

Markering: geel-rood

Deze wandeling komt door het toeristische museumdorp Orvelte, maar op een doordeweekse dag valt de drukte reuze mee en is het een leuk dorpje waar de tijd heeft stil gestaan. Het hele dorp bestaat eigenlijk uit historische boerderijen en monumenten. Sommige bezienswaardigheden zijn gratis, andere betaald. Er is eventueel ook een aanvullende wandelroute van 4 kilometer te downloaden via www.orvelte.net/wandelen-orvelte. Na het dorp wandel je over het Orvelterzand, een natuurgebied van het Drents Landschap, en langs de Meeuwenplassen. Verder nog door het gebied van de Elperstroom.

Schoolstraat-1_Orvelte

De Schoolstraat in Orvelte © Wikimedia

Bekijk Drenthepad (etappe 16)

Maas-Niederrheinpad (etappe 17)

Start- en eindpunt: Roermond - Aan de Berg (Montfort) 

Afstand: 17,6 km

Markering: geel-rood

Ga je naar Limburg op vakantie, ga dan eens niet naar Zuid-Limburg, maar kies voor de Maasplassen bij Roermond. In deze stad aan de Maas zijn diverse mooie gebouwen te vinden, zoals kerken, het Stadhuis en de Prinsenhof. Dan wandel je langs oude Maasarmen. Een minpuntje is misschien de energiecentrale, maar toch is die ook wel weer indrukwekkend. De Vlootbeek, waar je geruime tijd langsloopt, mondt bij Linne uit in de Maas. Deze route is ook goed in de andere richting te lopen, als je in Roermond wilt eindigen.

Vlootbeek

De Vlootbeek tussen Linne en Brachterbeek © Wikimedia

Bekijk Maas-Niederrheinpad (etappe 17)

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?