5x wandelen in de zomer

5x wandelen in de zomer

21 juni 2023 - Marleen Lekkerkerk

Het is zomer! Een heerlijk seizoen om te wandelen. De zomer in Nederland kent meestal goed wandelweer en de natuur groeit en bloeit. Wandelnet geeft je vijf tips voor een extra fijne wandeling in de zomer.

ven bij Ruinen.JPG

Ven in Boswachterij Ruinen © Marleen Lekkerkerk

1. NS-wandeling Waterlinie Culemborg

Start- en eindpunt: station Houten-Castellum - station Culemborg

Afstand: 17,8 km

Markering: paarse pijlen en wit-rood

Een wandeling met veel water, wat al begint binnen de bebouwde kom van Houten. Dan loop je langs het Amsterdam-Rijnkanaal, door het Verdronken Bos en langs een inundatiekanaal (een kanaal waarmee een gebied onder water kan worden gezet). Verder door de uiterwaarden, met zicht op de Lek. Met het veer Culemborg-Schalkwijk, dat het hele jaar door vaart, steek je de Lek over. Culemborg heeft vele monumenten, waarvan je er een aantal passeert als je de route naar het station volgt.  

Pont Culemborg-Schalkwijk

Veerpont Culemborg - Schalkwijk © veerponten.nl

Bekijk NS-wandeling Waterlinie-Culemborg

2. Bloemrijke kalkhellingen in Zuid-Limburg

Start- en eindpunt: Slenaken - Vaals

Afstand: 22 km

Markering: geel-rood

Door de kalk die in Zuid-Limburg in de bodem zit, groeien en bloeien hier andere soorten planten dan in de rest van Nederland. Zo zijn de bijzondere soorten orchideeën beroemd, die vanwege de zonnewarmte vooral op de zuidelijk gerichte hellingen groeien. De hele zomer lang vind je in de kalkgraslanden vele verschillende soorten bloeiende planten, die weer vele soorten vlinders en andere insecten aantrekken. Als je deze etappe 3 van het Krijtlandpad te lang vindt, dan kun je ook de 11,7 km lange rondwandeling Vijlenerbos & Geuldal lopen, die ook langs de kalkhellingen gaat.

Helling Zuid-Limburg

Helling in Zuid-Limburg © Marleen Lekkerkerk

Bekijk etappe 3 KrijtlandpadBekijk Roots-wandeling Vijlenerbos & Geuldal

3. OV-stapper Naardermeer

Start- en eindpunt: station Naarden-Bussum

Afstand: 18,4 km

Markering: grotendeels blauwe pijlen, verder wit-rood

Deze rondwandeling volgt grotendeels het 'rondje Naardermeer' van Natuurmonumenten en loopt helemaal om het meer heen. Deze route is het gehele jaar door te lopen, maar in de winter kan het op deze route nog wel eens drassig zijn. In de zomer heb je daar geen last van. En in de zomer kun je genieten van de vele vogels die hier in het zomerhalfjaar verblijven. Je kunt ze o.a. bekijken vanuit twee observatiehutten. En de route komt langs Gasterij Stadzigt, niet alleen een café-restaurant, maar ook een inspirerende ontmoetingsplek en winkel.

Aalscholver

Rond het Naardermeer heb je grote kans om een aalscholver te zien © Gerard de Hoog

Bekijk OV-stapper Naardermeer

4. Trekvogelpad etappe 17

Start- en eindpunt: Hoenderloo - Loenen

Afstand: 18,1 km

Markering: wit-rood

Dit is een zeer bosrijke wandeling op de Veluwe, dus je hebt hier voldoende schaduw als het warm is. En mocht het al laat in augustus zijn als je deze wandeling loopt, dan kun je ook op enkele stukjes de bloeiende heide zien. Bij Loenen loop je langs de beek Vrijenbergerspreng. Vanwege het grote hoogteverschil in de spreng werden er twee watervallen aangelegd. Op deze wijze werd een te sterke stroming voorkomen. Het zijn de grootste watervallen van Nederland.

Bos en heide Drenthe

Bloeiende heide op een open plek in het bos © Marleen Lekkerkerk

Bekijk etappe 17 Trekvogelpad

5. Boswachterspad Meeuwenduinen

Start- en eindpunt: Westenschouwen

Afstand: 11,8 km

Markering: groen

Een zomerse wandeling langs de kust en door de duinen van Schouwen-Duiveland. Verbaas je over dit dynamische duingebied, waar de wind vrij spel heeft. Een tocht over duintoppen, door duinvalleien, bemoste hellingen en langs magnifieke zandverstuivingen. Maar ook door de oude dennenbossen in de binnenduinen.Tijdens het broedseizoen (t/m 15 juli) is het noordelijke deel van de route door de Meeuwenduinen echter afgesloten. Je kunt daar dan wel de blauwe route volgen.

De route is (met een aanlooproute) bereikbaar vanaf de bushalte in Dorp Westenschouwen (o.a. bus vanuit Zierikzee / Rotterdam Zuidplein).

Boswachterspad Meeuwenduinen. Strand Westerschouwen.

Boswachterspad Meeuwenduinen © Wandelnet

Bekijk Boswachterspad Meeuwenduinen

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?