5x overnachten tijdens een meerdaagse wandeling

5x overnachten tijdens een meerdaagse wandeling

20 juli 2023 - Marleen Lekkerkerk

Wanneer je een wandeltocht maakt van twee dagen of meer, moet je natuurlijk ergens overnachten. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Van simpel tot luxe, wij zetten hier enkele overnachtingsmogelijkheden voor je op een rijtje.

Bord_Bed_en_Breakfast.jpg

Welkomstbord van een Bed & Breakfast © Wandelnet

1. Op de camping of in de tuin

De meest primitieve manier om te overnachten is in een tentje. In Nederland mag je niet zomaar vrij kamperen, dus ben je aangewezen op een camping. Wanneer je tòch graag in de natuur wil verblijven, dan zijn Natuurkampeerterreinen wat voor jou. Om hier te overnachten heb je een Natuurkampeerkaart nodig. Daarmee kun je terecht op alle Natuurkampeerterreinen in Europa. Meer informatie vind je op www.natuurkampeerterreinen.nl.

Wil je bij het wandelen je onderkomen voor de nacht niet op je rug meesjouwen? Dan kun je op veel campings een trekkershut, ingerichte tent of tipi huren. Het is wel raadzaam om die dan van tevoren te reserveren om zeker te zijn van een dak boven je hoofd.

Een andere mogelijkheid is logeren in de tuin van gastvrije tuineigenaren. Voor deze meer persoonlijke ervaring kun je je aanmelden bij www.welcometomygarden.org. Dit is een website waar particuliere tuineigenaren hun tuin beschikbaar stellen voor mensen die te voet of per fiets reizen. Je betaalt lidmaatschap per jaar, maar overnacht helemaal gratis op alle adressen. Wél zelf je eigen tentje meenemen.

Natuurkampeerterrein De Veenkuil

Natuurkampeerterrein De Veenkuil © Staatsbosbeheer

2. Vrienden op de Fiets

De organisatie Vrienden op de Fiets bestaat uit een netwerk van logeeradressen voor fietsers en wandelaars (of mensen die zich op een andere manier op eigen spierkracht voortbewegen). Tijdens hun meerdaagse tocht kunnen sportievelingen gastvrij overnachten op meer dan 5000 adressen. Dat varieert van een logeerkamer, tuinhuis tot pipowagen, of nog iets anders. Een douche en een ontbijt voordat je weer verder gaat op je tocht horen er ook bij. Voor een gering bedrag per jaar heb je toegang tot al deze overnachtingsmogelijkheden. Dan weet je wel ongeveer waar je terecht komt, maar er blijft altijd een verrassingseffect omdat er geen foto's en geen reviews worden vrijgegeven.

Vrienden op de fiets-huisje

Nou vooruit, één fotootje van een Vrienden op de Fiets-huisje © Marleen Lekkerkerk

3. Nivon-huis

Nivon beschikt over 13 Natuurvriendenhuizen verdeeld over het hele land. Ze staan op de mooiste plekken aan zee, in het bos of op de heide. Je kunt je eigen één-, twee- of vierpersoonskamer huren en verder gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes zoals het sanitair en de keuken, die volledig is ingericht om je eigen maaltijd te kunnen bereiden. Ook zijn er in en om ieder huis voldoende zitgelegenheden om te eten, te lezen of spelletjes te doen. De huizen worden volledig beheerd door vrijwilligers. Om te kunnen boeken is het niet verplicht om lid te zijn van Nivon, maar als je lid bent krijg je wel korting. Kijk op de website van Nivon in welk huis jij wilt overnachten.

Nivon-huis De Hondsrug

Nivon-huis De Hondsrug (in Drenthe) © Marleen Lekkerkerk

4. Bed & Breakfast

Biedt Vrienden op de Fiets al veel variatie, bij alle Bed & Breakfasts in Nederland is de diversiteit in accommodaties nog veel groter. Romantisch of modern, eenvoudig of heel luxe, een oude molen, authentieke hoeve of kasteel? Op de website www.bedandbreakfast.nl heb je ruime keuze uit alle typen accommodaties. In de meeste gevallen heb je de beschikking over je eigen sanitair en wordt het ontbijt voor je verzorgd. Dat betekent uiteraard dat er ook een iets hoger prijskaartje aan hangt. Maar in ieder geval is er keus genoeg.

5. Hotel

Ben je tijdens je meerdaagse tocht even toe aan een goed en weldadig onderkomen? Misschien ben je wel natgeregend en wil je je spullen drogen. Dan kun je een hotel boeken. Dat kan een eenvoudig budget-hotel zijn, maar ook een luxe hotel op een mooie plek. Het voordeel is dat je er meestal ook een restaurant bij aantreft waar je meteen je avondmaaltijd kunt gebruiken.

Veel plezier bij je meerdaagse wandeltocht!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?