Zelf een wandelroute plannen? Zo doe je dat!

Zelf een wandelroute plannen? Zo doe je dat!

22 augustus 2023 - Marleen Lekkerkerk

In het grootste deel van Nederland vind je ze inmiddels: de wandelnetwerken waar wandelpaden via knooppunten met elkaar verbonden zijn. Wandelknooppunten zijn zeer geschikt voor een spontane wandeling in de buurt of wanneer je zelf een route wilt maken. De routeplanner van Wandelnet is hiervoor een handig hulpmiddel. Wij leggen je uit hoe het werkt!

DSC00838.JPG

Startpunt van een wandelknooppuntennetwerk © Marleen Lekkerkerk

Wandelnetwerken en wandelknooppunten

Bijna elke provincie of regio heeft zijn eigen wandelnetwerk. Een wandelnetwerk bestaat uit meerdere wandelpaden en wandelknooppunten. Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal wandelnetwerk. Een wandelpad of rustige weg vormt de verbinding tussen die punten. Bij elke wegverandering staat er een bordje met de richting naar het volgende knooppunt. De manier van bewegwijzering verschilt per regio, maar is in ieder geval te herkennen aan een pijl naar het volgende knooppunt. Je hoeft je dus niet bezig te houden met straatnamen of routebeschrijvingen, maar alleen de bordjes met pijlen in de gaten te houden. Vaak worden ook route-aanduidingen van andere wandelingen zoals Lange-Afstand-Wandelpaden of wandelroutes van natuurorganisaties op dezelfde palen weergegeven.

knooppunt Drenthe

Wandelknooppunt, hier gecombineerd met een route van het Drents Landschap (paars) © Marleen Lekkerkerk

De meeste systemen werken met genummerde knooppunten en pijlen die de verbindingen vormen tussen de knooppunten. Er zijn ook systemen die met kleuren werken. Elke route correspondeert dan met gekleurde pijlen op routepalen en per route is het aantal kilometers aangegeven. De routes kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden, zodat een langere wandelroute gelopen kan worden. Onthoud dan bij welke knooppunten je wilt overstappen op welke kleur.

Wandelnetwerken zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd. Bij sommige systemen staat er bij de startpunten een informatiepaneel met een kaart van het wandelnetwerk in de regio. Andere systemen hebben een klein kaartje op de palen van de knooppunten waar het netwerk in de directe omgeving op te zien is. Daarnaast zijn er papieren kaarten verkrijgbaar met het hele wandelnetwerk erop, meestal bij toeristische informatiepunten.

knooppunt Overijssel

Wandelknooppunt van het kleurensysteem © Marleen Lekkerkerk

Zelf een route plannen

Stap 1 - Open de routeplanner van Wandelnet. Deze is te vinden op de website van Wandelnet of in de Wandelnet-app. Zorg dat de wandelnetwerken op je scherm worden weergegeven. Dit zijn alle lichter gekleurde paden en wegen.

Stap 2 - Klik op de kaart om een startpunt aan te geven. Of klik op een startpunt in de kaart óf typ een startpunt in het veld "Van". Als je een startpunt hebt aangegeven, kun je verder gaan met plannen door op een volgend knooppunt te klikken. Zoom daarvoor wel goed in op de kaart. Het is niet nodig om elk knooppunt aan te klikken. Als je een paar knooppunten "overslaat", berekent de planner zelf de tussenliggende route. Maar als je speciaal door of langs een bepaald gebied wilt lopen, en dit is niet de kortste weg, dan is het wel nodig om enkele tussenliggende knooppunten aan te klikken. Je route wordt een rode lijn en je ziet meteen hoe lang de route wordt en hoeveel van de route verhard / onverhard is (als dit bekend is).

Stap 3 - Tevreden met je route? Download dan de route, waarbij je verschillende mogelijkheden hebt. Als je de Wandelnet-app gebruikt, dan kun je meteen de route toevoegen aan je favorieten, zodat je hem gemakkelijk kunt terugvinden op het moment dat je op pad gaat. Je kunt ook een GPX van je route downloaden, zodat je je route onderweg op je mobiel kunt volgen. Of je downloadt een pdf met een kaart en eventueel route-informatie om uit te printen en op papier mee te nemen.

Nog niet helemaal tevreden? Klik op het prullenbakje en probeer het nog een keer!

Routeplanner Wandelnet

Knopenrondjes

Heb je geen zin om zelf een route uit te stippelen? Dan kun je gebruik maken van wandelingen via knooppunten die al voor je uitgedacht zijn. Op de Wandelzoekpagina vind je al bijna 300 rondwandelingen van 5 tot 10 km van knooppunt naar knooppunt, de zogenaamde knopenrondjes. Knopenrondjes zijn kant-en-klare routes. De routemaker heeft de mooiste rondjes voor je uitgezocht. Knopenrondjes zijn gevarieerd, bij voorkeur onverhard, liefst alleen voor wandelaars, verkeersveilig en uiteraard het liefst met een leuke horecagelegenheid aan de route.

Kortom, van zelf een wandelroute plannen tot knopenrondjes lopen, met deze tips zal je niet snel verdwalen. Wij wensen je een fijne wandeling! 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?