Tien beweegredenen om meer te wandelen

Tien beweegredenen om meer te wandelen

1 maart 2024 - Wandelnet

Op donderdag 4 april is het zover: de achtste editie van de Wandel Tijdens je Werkdag!. We roepen heel werkend Nederland op om (extra) te wandelen tijdens hun werkdag. Wist je dat fulltime medewerkers gemiddeld langer dan 8 uur stil zitten op een dag? Eigenlijk raar, want wandelen tijdens je werkdag is super simpel en goed voor je brein en lijf! Na het lezen van deze tien beweegredenen wil je niet langer meer stilzitten. 

BLK-Wandelnaarjewerkdag-578.jpg

Reden 1: Maakt je creatiever

Wandelen maakt creativer. Dit komt doordat tijdens het wandelen je hersenen beter doorbloed raken. Wandelende mensen voelen zich gelukkiger en gelukkige mensen worden creatiever.

Reden 2: Meer verbinding 

Samen wandelen zorgt voor meer verbinding. Dit werkt al vanaf 4,5 minuten samen wandelen. De combinatie van wandelen en praten maakt het gevoel van verbinding nog sterker. Maak dus eens een weeting (walk your meeting) tijdens je werkdag!

Reden 3: Goed voor je brein

Beweging is goed voor je geheugen, aandacht en concentratievermogen. Het is hierom een extra goed idee om een ommetje te lopen tijdens je werkdag. Kun je daarna weer productief aan de slag!

Reden 4: Goed voor je gezondheid

Je verbetert je gezondheid door buiten te wandelen, helemaal als je dat in de natuur doet. Alleen het kijken naar bomen en planten maakt je brein al rustiger. Je ervaart minder pijn en stress.

Reden 5: Helpt ontspannen

Tijdens het wandelen voel je je meer ontspannen. Ook zorgt wandelen voor een betere slaap, beter humeur en betere concentratie. Redenen genoeg dus voor een Ommetje!

Reden 6: Minder woede en vijandigheid 

Door wandelen voel je naast minder stress en angst ook minder woede en vijandigheid. Daarnaast kun je wandelen gebruiken als natuurlijk middel tegen de winterdip, omdat je buiten bent in natuurlijk zonlicht.

Reden 7: Zorgt voor dopamine

Wandelen is een goed hulpmiddel als je wil stoppen met roken. Wanneer we bewegen, maakt ons lichaam het stofje dopamine aan. Dopamine heeft bijna hetzelfde effect als een nicotinepleister; het vermindert de afhankelijkheid van nicotine.

Reden 8: Boost voor je immuunsysteem

Een dagelijks ommetje is een goed wapen tegen verkoudheid. Regelmatig bewegen helpt om je fysiek fit te houden en je immuunsysteem te versterken.

Reden 9: Betere motoriek

Wandelen draagt bij aan een betere motoriek. Denk hierbij aan snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Door te wandelen verbetert de motoriek en de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft.

Reden 10: Besluitvaardiger 

Weglopen voor een lastige beslissing? Goed idee! Na een korte wandeling ben je namelijk tot wel 70% besluitvaardiger.

Meer wandelen tijdens je werkdag

Meer wandelen tijdens je werkdag is super simpel en maakt je ook nog eens productiever! Met deze vijf tips ben je klaar voor de Wandel Tijdens je Werkdag. Doe je ook mee op donderdag 4 april? Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en hoe jullie meer wandelen tijdens je werkdag. Deel het met ons via #wandeltijdensjewerk en tag @Wandelnet. 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?