Elke gram telt, wandelen met rugzak

Elke gram telt, wandelen met rugzak

15 april 2024 - Lea van Someren

De coronajaren niet meegeteld, lopen wandelzus en ik al tien jaar, in etappes, naar Rome. Tot nu toe als luxe wandelaars, waarbij we ter plekke regelden dat onze bagage naar de volgende overnachting werd vervoerd. Vanaf dit jaar worden we echte pelgrims.

elke gram telt.jpg

© Ipad tekening Lea van Someren

Voorbereidingen

Tijdens de voorbereidingen constateer ik dat onze laatste 500 kilometer door dun bevolkt gebied gaan. Nog behoorlijk heuvelachtig bovendien met kronkelende bergweggetjes. Niet een gebied waar je even een taxi belt om de bagage vervoerd te krijgen. Ik weet wandelzus te overtuigen dat we er nu echt niet onderuit kunnen: we zullen zelf onze spullen moeten gaan dragen. Als fanatieke 4-daagse-loper draagt wandelzus eigenlijk alleen maar een buiktas. Een echte rugzak heb ik nog nooit op haar rug gezien. Tijd voor een experiment. Met mijn goede, maar veel te grote rugzak verzwaard met wat spullen, gaan we testen. Wandelzus draagt deze op onze volgende wandeling. Het valt haar gelukkig mee.

Rugzak

Haar volgende stap is een eigen rugzak aanschaffen. Het assortiment aan rugzakken is enorm! We gaan ons laten adviseren in een speciaalzaak. Als ervaringsdeskundige kan ik stellen dat een goed zittende rugzak het verschil van de wereld is. Dat je ‘m zelfs gaat missen als je een paar dagen op pad bent. Dat klinkt raar, maar het is echt zo. Wandelzus trekt een gezicht; ze gelooft me niet. Ook het inpakken en de verdeling van je spullen telt mee bij het draagcomfort.

Elke gram telt

En dan komt het moment dat je gaat beslissen wat je allemaal gaat meesjouwen. We waren de afgelopen jaren verwend geraakt door dat bagagevervoer. We zullen niet kamperen (kreperen, zoals mijn zus het noemt). Dat scheelt al heel wat in gewicht. Geen make-up, geen mooie schoentjes voor ‘s avonds, geen föhn. Wanneer ik mijn wandelzus een voorzichtige opsomming geef, is haar reactie: ‘maar mijn lippenstift gaat sowieso mee’. Ik zeg wijselijk niks. Wat ze zich nog onvoldoende realiseert is dat alles wat je thuis laat, meegenomen is.

De paklijst op deze pagina gaat helpen om jouw eigen keuzes te maken. En keuzes moeten er gemaakt worden! De paklijst moet je echt zien als een hulpmiddel om de juiste selectie te kunnen maken. Lichtgewicht kleding is daarbij natuurlijk het eerste gewin.

Binnenkort gaan we, ieder met de eigen rugzak, gevuld met hetgeen we denken nodig te hebben, op pad. Te beginnen met een tweedaagse in Zuid-Limburg zodat we een klein beetje het Italiaanse berggevoel kunnen nabootsen.

rugzak wandelaar bijgesneden

© Ipad tekening Lea van Someren

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?