Brabants Vennenpad (SP 5) | Wandel door het bourgondische Brabant

Brabants Vennenpad

Wandel dwars door de natuur in het cultuurlandschap van Brabant (SP 05).

Wandel over het Brabants Vennenpad

Het Brabants Vennenpad is een schitterende wandelroute door de Kempen en de Meijerij. Dit Streekpad voert je als wandelaar rondom Eindhoven: wandel langs de Brabantse vennen, over de Strabrechtse Heide, door het Dommeldal, de Kampina, landgoed de Utrecht en de Malpie. Deze schitterende natuurgebieden worden tijdens je wandeling in rap tempo aan elkaar geregen door ouderwetse zandwegen, dwars door het oude cultuurhistorische landschap. Het Brabants Vennenpad is een wandeling van 258 kilometer en laat zien wat er bleef én wat er veranderd is door het economische succes van het zuiden. Wandel dwars door het bourgondische Brabant. 

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Brabants Vennenpad (SP 5) is een Streekpad met een lengte van maar liefst 258 kilometer dwars door het bourgondische zuiden. Deze wandelroute is opgeknipt in 12 schitterende dagwandelingen, perfect voor een wandeling op één dag. Deze wandelroute is in beide richtingen gemarkeerd met de herkenbare geel-rode markeringen.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

etappe 02.jpg

Brabants Vennenpad | Etappe 02

Afstand & plaats
24.5 KM Boxtel - Sint Oedenrode
Extra info
Struin door het dal van de Dommel, overal kronkelend en verrassend, en over het oude spoor van het Duits Lijntje dat van Boxtel naar Wesel liep. Loop door het gebied rond Olland waar ontelbare bomen worden gekweekt en dan verder naar Sint-Oedenrode dat haar naam dankt aan de heilige Oda van Brabant.
etappe 08.jpg

Brabants Vennenpad | Etappe 08

Afstand & plaats
25.7 KM Venbergse Molen - Luyksgestel
Extra info
Wandelen door het Nederlands-Belgisch natuurgebied De Plateaux-Hageven waar grenzen vervagen. Je wandelt langs voormalige vloeiweiden langs de Dommel. Die werden aangelegd voor de productie van hooi en bevloeid met kalkrijk water uit het Kempens kanaal. In de lente vind je er orchideeën.

Wandelgids Brabants Vennenpad

Het Brabants Vennenpad van Nivon werd voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983 en was toen al één van de mooiste Streekpaden in Nederland. Het Streekpad is recent door een twintigtal vrijwilligers onder de loep genomen, verbeterd en opnieuw gemarkeerd.

Bekijk in webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een route kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt als eerste aangepast bij een routewijziging. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Brabant Vennenpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Brabants Vennenpad:

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Brabants Vennenpad is mede mogelijk gemaakt door:

nivonnatuur