Groene Hartpad (SP 12) | Een wandeling door het 'Groene Hart' van Nederland

Groene Hartpad

Het Groene Hartpad (SP 12) van 192 kilometer is een wandelroute door het Nationaal Landschap ’het Groene Hart’.

Wandel over het Groene Hartpad

Het Groene Hartpad van 192 kilometer is een Streekpad door het Nationaal Landschap ’Groene Hart’ of de ’groene long’ van Nederland. Het is een wandelroute die de wandelaar steeds weer iets nieuws voorschotelt: uitgestrekte veenweidegebieden, historische stadjes, vaarten met groene kades, plassen en moerassen. En dat allemaal in onze eigen ’drukke’ Randstad waar het overvol dreigt te worden, maar waar je zeker ook nog mooie rustplekken in het groen vindt. Ontdek ze tijdens je wandeling, ze zijn er echt nog.

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

Het Groene Hartpad (SP 12) is een fantastisch Streekpad, deze rondwandeling van 192 kilometer voert je als wandelaar door het Nationaal Landschap ‘Groene Hart’ ofwel de ‘Groene Long’ van Nederland. Dit Streekpad is opgeknipt in 11 dagwandelingen. Perfect voor een mooie wandeling op één dag! Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

Groene_Hartpad_etappe_10.jpg

Groene Hartpad | Etappe 10

Afstand & plaats
20.0 KM Rotterdam - Schiedam
Extra info
De etappe start in Hilligersberg, het oudste dorp van Schieland. Tussen Bergse Voorplas en de Rotte, de rivier die Rotterdam zijn naam heeft gegeven, loop je richting Midden-Delfland waar middenin de Ackerdijkse Plassen liggen. Langs de Delftse Schie en de Poldervaart bereik je tenslotte Schiedam.
Groene_Hartpad_etappe_11.jpg

Groene Hartpad | Etappe 11

Afstand & plaats
18.2 KM Schiedam - Delft
Extra info
Je wandelt vier kilometer langs de Vlaardingervaart naar Schipluiden. Aan de overkant liggen de Vlietlanden, een authentiek nooit ingepolderd veenmoerasgebied; vrij uniek voor Nederland. Kronkelend langs watertjes loop je eerst langs de buitenrand en dan naar het centrum van Delft.
Bekijk Groene Hartpad

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Gids Groene Hartpad

Het Groene Hartpad loopt dwars door het hart van de Randstad. Het pad loopt door een streek die nog door weinig wandelaars is ontdekt: een historisch cultuurlandschap met groene kades, moerassen en weilanden. Natuur en wandelaars krijgen voorrang. Historische stadjes herinneren aan de tijd dat kaas en jenever Holland groot maakten.

Bekijk in webshop

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. De route van dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de wandelgids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Groene Hartpad vind je hier.

Download routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Groene Hartpad

  1. Koeien kruisen een tiendweg 2 © Ernst Koningsveld.jpg

    14 november 2022 om 09:00 Ernst Koningsveld

    Wandelen over tiendwegen

  2. grutto.jpg

    15 maart 2021 om 10:00 Wandelnet

    Omlopen in het Groene Hart vanwege broedseizoen

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?