Groene Hartpad (SP 12) | Verrassende oase van rust en ruimte in de Randstad

Groene Hartpad

Wandelen door een verrassende oase van rust en ruimte midden in de Randstad (SP 12).

Wandel over het Groene Hartpad

Welkom bij het Groene Hartpad, een uitdagend Streekpad door het prachtige landschap van het Groene Hart, een verrassende oase van rust en ruimte midden in de Randstad. Deze wandelroute van ruim 202 kilometer neemt je als wandelaar mee langs pittoreske dorpjes, weidse polders en waterrijke gebieden. Laat je verrassen door de vele bijzonderheden die dit prachtige gebied te bieden heeft en kom tot rust in de natuurrijke omgeving.

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Groene Hartpad (SP 12) is een een uitdagend Streekpad van 202 kilometer door het prachtige landschap van het Groene Hart. Een verrassende oase van rust en ruimte midden in de Randstad. Dit Streekpad is opgeknipt in 11 dagwandelingen. Deze route is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze kunnen afwijken van de routelijnen in de gids omdat in de loop van de tijd routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Groene Hartpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl.

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

etappe 10.jpg

Groene Hartpad | Etappe 10

Afstand & plaats
20.7 KM Alphen a/d Rijn - Woerdense Verlaat
Extra info
Bijzonder kijkpunt waar je langs komt is molenviergang Aarlanderveen, de enige molengang in de wereld die de actieve hoofdbemaling vormt van een polder. Het Meijepad, een oud kerkenpad, leidt je verder langs de mooie Nieuwkoopse Plassen.
etappe 11.jpg

Groene Hartpad | Etappe 11

Afstand & plaats
11.8 KM Woerdense Verlaat - Woerden
Extra info
Vanuit Woerdense Verlaat wandel je over de dijk langs de Grecht. Vanaf het dak van het gemaal heb je fantastisch uitzicht over de lager gelegen polders. Aan de horizon zie je herkenningspunten zoals de Bonavenaturakerk in Woerden en Watertoren Pietje Potlood.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Bestel de wandelgids!

Ontdek de nieuwe wandelgids van het Groene Hartpad! Het Groene Hartpad loopt dwars door het hart van de Randstad, door streken die nog maar weinig door wandelaars zijn ontdekt. Natuurliefhebbers en wandelaars moeten zeker het Groene Hartpad verkennen.

Bekijk in webwinkel

Wandelinspiratie en nieuws over het Groene Hartpad:

 1. Bank markeert begin- en eindpunt Groene Hartpad © Ernst Koningsveld.jpg

  12 oktober 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  De vernieuwde wandelgids van het prachtige Groene Hartpad

 2. Koeien kruisen een tiendweg 2 © Ernst Koningsveld.jpg

  14 november 2022 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen over tiendwegen

 3. grutto.jpg

  15 maart 2021 om 10:00 Wandelnet

  Omlopen in het Groene Hart vanwege broedseizoen

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?