Actie Wandelnet en Fietsersbond zorgt voor behoud tunneltje Kerkrade

Actie Wandelnet en Fietsersbond zorgt voor behoud tunneltje Kerkrade

3 februari 2020 - Wandelnet

Limburgse vertegenwoordigers van Wandelnet en de Fietsersbond tekenden bezwaar aan tegen het verdwijnen van een veel gebruikt wandel- en fietstunneltje in Kerkrade. Met succes. De onderdoorgang blijft voorlopig open.

Tunneltje_Kerkrade_1.jpg

Anstelvallei

In 2019 nam de gemeente Kerkrade het besluit om een tunneltje in de Anstelvallei te sluiten. De onderdoorgang onder de Wijngracht/Kerkradersteenweg aan de westkant van Kerkrade zou verouderd zijn en niet meer voldoen aan de huidige eisen wat betreft verlichting en minimale doorrijhoogte. Fietsers en wandelaars zouden in de toekomst het verderop gelegen, gelijkvloerse kruispunt moeten gaan gebruiken om de drukke Wijngracht/Kerkradersteenweg over te steken.

Populair ommetje

Limburgse vertegenwoordigers van Wandelnet en de Fietsersbond tekende bezwaar aan tegen het besluit. In het bezwaarschrift wezen beide organisaties erop dat de eisen rond de verlichting en hoogte van de tunnel richtlijnen zijn en dus helemaal geen wettelijke verplichting. Jan Tekstra, belangenbehartiger van Wandelnet in Zuid-Limburg: “Het is vooral ook behouden wat je hebt. Er komen al zoveel barrières bij voor wandelaars en fietsers. Het tunneltje is een belangrijke verbinding in de Anselvallei, een mooi natuurgebied en erg populair bij wandelaars vooral ook voor het maken van een ommetje. Het is veruit te prefereren boven de gelijkvloerse kruising.”

Tunneltje blijft zoals het is

Het actie van de Wandelnet en de Fietsersbond heeft succes gehad. De gemeente Kerkrade heeft inmiddels besloten dat het tunneltje voorlopig blijft zoals het is; met een beperkte hoogte en zonder verlichting. Wandelnet is er blij mee.

Lees meer over