Directeur Wandelnet wandelt met initiatiefnemer Jan Dokter Proloog Westerborkpad

Directeur Wandelnet wandelt met initiatiefnemer Jan Dokter Proloog Westerborkpad

21 februari 2020 - Wandelnet

Met de viering van 75 jaar bevrijding staat ook het Westerborkpad weer volop in de belangstelling. Directeur Wandelnet Ankie van Dijk wandelde samen met initiatiefnemer Jan Dokter en padcoördinator Johan Vellinga de Proloog van de route.

Westerborkpad_2.jpg

Herinnering levend houden

Het 336 kilometer tellende Westerborkpad belicht de geschiedenis van de Jodenvervolging en -deportatie. De route gaat van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar het eindpunt Kamp Westerbork in Drenthe. Ankie van Dijk: “Vanuit Wandelnet vind ik het belangrijk om met deze thematische route bij te kunnen dragen aan het levend houden van de herinneringen. Maar ook om het gedachtegoed voor jongere generaties die de oorlog niet hebben meegemaakt, toch tastbaar te maken”.

Proloog door Amsterdam

Afgelopen donderdag wandelde het gezelschap de proloog van de Route; van het Centraal Station in Amsterdam naar de Hollandse Schouwburg. Ankie van Dijk: “Als je langs de vele punten in de stad loopt die nog herinneren aan de oorlog en je hoort de verhalen erbij van Jan Dokter, dan hoef je maar door je oogharen te kijken om je er de verschrikkelijke voorstelling van te kunnen maken. Iedere kilometer pad heeft weer specifieke verhalen en persoonlijke geschiedenissen”.

Wandeling werd wandelroute

Jan Dokter was vijf jaar toen de oorlog begon. Familieleden van hem zijn in de oorlogsjaren gedeporteerd naar vernietigingskampen. Ter nagedachtenis aan hen liep Jan in 2005 van Amsterdam naar Westerbork; zijn wandeling van toen werd het huidige Westerborkpad. Het is een indrukwekkende en aangrijpende route langs sporen uit de oorlogstijd en monumenten uit de jaren erna is; langs struikelstenen, deportatieplaatsen en herinneringsmonumenten.

Nieuwe collega's

Jan Dokter is inmiddels 85 jaar. Hij vindt het belangrijk dat het verhaal over de oorlog over 10, 20 en 30 jaar nog steeds wordt verteld. Zijn taak  als ‘ hoeder’  van het gedachtengoed van het Westerborkpad zou hij in de toekomst dan ook graag met één of twee nieuwe collega-vrijwilligers willen gaan delen.

De proloog van het Westerborkpad is ook te lopen als NS-Wandeling. Kijk op NS-Wandeling Amsterdam over Westerborkpad.

 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?