In Memoriam Rein de Graaff

In Memoriam Rein de Graaff

7 mei 2020 - Wandelnet

Rein de Graaff (1931), ontwerper en initiatiefnemer van het Brabants Vennenpad, overleed woensdag 29 april jongstleden. Al in de jaren 1960/70 ontdekte hij op wandeltochten met zijn vrouw Liesbeth de gemarkeerde lange-afstand-wandelpaden in België. Omdat dergelijke paden in Brabant nog niet bestonden, besloot Rein er zelf maar een te ontwikkelen. Het Brabants Vennenpad was geboren; een prachtig Streekpad van 258 kilometer.

Rein_en_Gerrit.jpg

Regionaal wandelpad

Rein klopte met zijn idee voor een lange-afstand-wandelpad in Brabant aan bij diverse instanties maar kreeg steeds weer nul op zijn rekest. Daarom besloot hij zelf maar een route  door Brabant in kaart te brengen. Het was een succes want hij werd gevraagd om de route om te vormen tot een regionaal wandelpad. De eerste wandelgids van het Brabantse Kempen en Vennenpad verscheen in 1983.

Brabants Vennenpad

In 2005 veranderde de naam in Brabants Vennenpad. De wandelgids werd inmiddels uitgegeven door het NIVON. Rein droeg zijn taak als padcoördinator over aan anderen vrijwilligers maar bleef in de jaren die volgden de ontwikkelingen op zijn route altijd trouw volgen. Inmiddels bestaat de werkgroep uit een twintigtal vrijwilligers, die vaak samen met hun partner of vriend, een traject onderhouden. Ook dochter Corine en schoonzoon Marc maken deel uit van de werkgroep en zijn actief als markeerder van het Brabants Vennenpad.

Nieuwe wandelgids

In 2019 verscheen de nieuwste wandelgids van het Brabants Vennenpad. Daarvoor werd het gehele pad opnieuw bekeken en op vele plaatsen aangepast aan de huidige omstandigheden. Op 5 juli 2019 nam Rein de Graaff de nieuwe wandelgids in ontvangst. Ter ere daarvan plaatste hij zelf twee kunststof markeringen op een routepaal van de vernieuwde route. Het was voor hem en Liesbeth fijn om te zien hoe ‘hun’ pad nu door zoveel mensen enthousiast wordt voortgezet en tot in lengte van dagen zal worden gewandeld.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?