Wandelen loont

Wandelen loont

4 juni 2020 - Wandelnet

Lopen, je begint ermee zodra je als baby kunt staan. Het is vanzelfsprekend en zit in onze natuur. Maar het is ook een waardevolle vrijetijdsactiviteit en we laten je zien dat het loont om erin te investeren.

20 benefits of walking.jpg

Wandelen  de belangrijkste vrijetijdsactiviteit buiten

Wandelnet heeft in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen een artikel geschreven waarin we laten zien hoe en met welke doel mensen wandelen. De helft van alle verplaatsingen te voet is recreatief of sportief van aard en noemen we wandelen. De nationale wandelmonitor laat zien dat ongeveer 11 miljoen Nederlanders weleens wandelen voor hun plezier: dat leverde in 2018 maar liefst 423,5 miljoen wandelingen op!


Goed voor lijf en geest

We hebben in kaart gebracht wat de effecten zijn. Lichamelijk zijn er aantoonbaar positieve effecten op bijvoorbeeld bloeddruk, vetmassa en spierkracht. En wandelen maakt dat je een kleiner risico hebt op tal van aandoeningen. Wandelen doet ook mentaal iets met je. Het zorgt voor ontspanning en verbetert cognitieve functies, zoals geheugen en omgaan met stress. Maar ook op sociaal vlak zijn er voordelen. Samen wandelen maakt een prettige interactie mogelijk en helpt om eenzaamheid te voorkomen. Je leest veel meer over de positieve effecten in het artikel.


Waardevol

Behalve positieve effecten heeft wandelen ook een waarde. De gezondheidseffecten hebben een waarde voor mensen zelf, voor organisaties en de maatschappij. Wandelen heeft ook een economische waarde. Mensen geven geld uit aan materialen, onderweg en aan reis en verblijf. Dat stimuleert de economie. Daarnaast heeft wandelen een sociale waarde. Mee kunnen doen en gemeenschapsgevoel zijn daar voorbeelden van.


Investeren loont

Wandelen als vrijetijdsactiviteit wordt veel gedaan, maar er is nog winst te behalen. Zoals blijkt uit het artikel 'De waarde van wandelen' is het waardevol om te investeren in wandelen om de effecten en waarde te vergroten. Bijvoorbeeld door de omgeving beweegvriendelijk in te richten. Met een goede infrastructuur van paden en routes die uitnodigen om op pad te gaan. We hebben in het artikel diverse elementen proberen te combineren uit verschillende deelonderzoeken. We hopen dat toekomstige onderzoekers zich uitgedaagd voelen de waarde van wandelen in zijn geheel te onderzoeken en te berekenen wat wandelen oplevert voor welzijn, welbevinden en welvaart.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?