Het Hanzestedenpad is vernieuwd

Het Hanzestedenpad is vernieuwd

7 oktober 2020 - Wandelnet

Goed nieuws: de vierde, gewijzigde editie van het Hanzestedenpad is verschenen. Dit Streekpad van Doesburg naar Kampen (124 km) volgt de IJssel, de rivier die vroeger zo belangrijk was voor de Hanzesteden. Je wandelt over (gras)dijken, struint door de uiterwaarden en voelt je de koning te rijk op de prachtige, beschutte landgoederen. Maar natuurlijk draait het Hanzestedenpad ook om de Hanzesteden met hun welvarende verleden. Het Streekpad rijgt welgeteld zeven van deze steden aaneen.

Zicht op Deventer foto Marco Barten (2).jpg

Hanzesteden

Eerst even het geheugen opfrissen, want wat is ook alweer een Hanzestad? We duiken terug in de tijd. In de 14e eeuw besloot een groot aantal Noord-Europese steden om te gaan samenwerken. Ze handelden in zout, vis, boter, graan, bier, wijn, hout en dierenhuiden. Samen konden ze de kosten drukken, elkaar gunstige privileges geven en informatie uitwisselen over veilige handelsroutes.
Het woord ‘Hanze’, dat ‘groep’ of ‘gezelschap’ betekent, stond voor eensgezindheid en verbondenheid. Samen waren ze sterk. De bij het Hanzeverbond aangesloten steden groeiden en bloeiden als nooit tevoren. Hun rijkdom was af te lezen aan torenhoge pakhuizen, fraai versierde koopmanshuizen en alsmaar groter wordende havens. Het vervoer ging immers over de rivier en over zee.
Veel monumenten van toen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Daarom ontstond in 1999 het idee om een Streekpad te ontwikkelen langs de Hanzesteden. Oud-medewerker Rob Wolfs – bekend als ontwikkelaar van de Trage Tochten – stond aan de wieg van het Hanzestedenpad. Hij verkende het traject, ontwierp de route en stelde met een enthousiaste groep vrijwilligers de eerste gids samen.

Landscape uitsnede routekaart.PNG


Hoofdroute en negen rondwandelingen

Het pad begint in Doesburg en volgt de IJssel. Alleen tussen Dieren en Zutphen maakt de route een uitstapje naar landgoed Engelenburg, Leusveld en Voorstonden. Op weg naar Deventer wandel je over dijken met heerlijke vergezichten over de traag stromende rivier. Voorbij Deventer wandel je door Oud en Nieuw Rande, De Haere en Hoenlo: landgoederen die nooit vervelen. In de Duursche Waarden heeft het water vrij spel. Via de Tichelgaten bij Windesheim en de Soestwetering loop je naar Zwolle. De laatste etappe naar Kampen gaat door weidevogelgebied de Koppelerwaard en de Scherenwelle, een dode rivierarm vol zeldzame planten en broedende vogels.
Wist je dat er negen stations aan het Hanzestedenpad liggen? Zo kun je eenvoudig een etappe van de hoofdroute uitkiezen en terugreizen per trein. Twee Hanzesteden hebben we nog niet benoemd. Hattem en Hasselt liggen namelijk niet aan de hoofdroute, maar zijn onderdeel van een dagwandeling. Daarvan zijn er negen in de gids opgenomen. Het gaat om rondwandelingen en wandelroutes van station naar station met een lengte van 11 tot 25 kilometer. Het Hanzestedenpad is dus niet alleen voor de langeafstandswandelaar, maar ook voor de dagwandelaar.

De padcoördinator vertelt

De werkgroep van het Hanzestedenpad heeft een drukke tijd achter de rug. Want het uitbrengen van een gewijzigde herdruk brengt veel werk met zich mee. Bert van den Berg, sinds 2005 padcoördinator van het Hanzestedenpad, vertelt. ‘Eerst hebben we alle routewijzigingen die op de site stonden, verwerkt in de beschrijving. Ook de knooppunten van de regionale wandelnetwerken staan in de nieuwe gids, zowel op de kaartjes als in de routebeschrijving. Daarnaast hebben we informatie over de toeristische attracties en het openbaar vervoer geactualiseerd.‘

De werkgroep van het Hanzestedenpad bestaat uit zeven enthousiaste vrijwilligers. Ieder onderhoudt een eigen etappe en een of twee dagwandelingen. In het voorjaar komen ze steevast bij elkaar in Deventer, bij Eric Giesbers thuis want hij woont lekker centraal. ‘Dat is tegelijkertijd een wake-up-call: het is weer tijd om de markeringen bij te werken’, zo laat Bert weten. In het najaar volgt een tweede ontmoeting. ‘Dan lopen we een stuk van het Hanzestedenpad, gewoon voor de gezelligheid. De laatste keer hebben we gewandeld bij Hattem. Diana Castrop heeft ons toen gegidst door haar woonplaats.’ Nu alle markeringen zijn aangepast aan de gewijzigde route én de nieuwe gids van de pers is gerold, heeft de werkgroep een adempauze. Maar het duurt vast niet lang eer de eerste wijzigingen zich weer aandienen. Want het werk van de padgroepsleden gaat altijd door.

Werkgroep HSP Ambulant werkoverleg (004).png

Al 800 jaar mensen te voet onderweg

Elizabeth Stoit is Programmamanager Hanzesteden MarketingOost. “Namens de negen Nederlandse Hanzesteden ontwikkel ik activiteiten om het thema Hanze meer bekendheid geven. De Hanze is echt een reden voor bezoekers om naar het gebied komen. We zien ook dat ondernemers steeds meer inspelen op het thema Hanze. Afgelopen zomer werd het Hanzebrood gelanceerd. Een groot succes. Onze Hanzesteden worden bovendien omringd door een prachtig buitengebied, met de IJssel en de Veluwe.
Elizabeth kent het Hanzestedenpad goed. Ze woont bijna aan de route maar is zelf meer een liefhebber van een korte wandeling. “Ik kom graag in de Vreugdewijkerwaard, een mooi gebied aan de IJssel, tussen Zwolle en Kampen. In het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ is hier een nevengeul gemaakt en is er nieuwe natuur ontstaan. Ik maak er graag een wandeling, je mag er gewoon vrij rondstruinen, en ga dan naderhand een ijsje eten of een lekkere cappuccino drinken bij de Vreugdehoeve”.
“Ook zo’n 800 jaar geleden, ten tijde van de Hanze, waren hier al mensen te voet onderweg”, zegt Elizabeth, “De wandelaar van nu stapt met het Hanzestedenpad als het ware in die voetsporen. De wandelroute is belangrijk omdat het juist de verbinding maakt tussen de stadjes met hun historische sfeer en de natuur in het omringende buitengebied. Het past precies bij de bezoekers waar we ons op richten; mensen op zoek naar avontuur en geïnteresseerd in cultuur en historie”.


LR foto Elizabeth Stoit Feb 2019 - Credits Sven Scholten.jpg


Meer informatie en bestellen

De gids, Streekpad 11 Hanzestedenpad (ISBN 978-94-92641-083), is vanaf nu te koop in de (online) boekhandel en rechtstreeks bij Stichting Wandelnet.

Meer informatie over de route is te vinden op de routepagina over het Hanzestedenpad op onze website.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?