Onderzoek routestructuren Brabant

Onderzoek routestructuren Brabant

20 juli 2021 - Wandelnet

Brabant scoort goed en bovengemiddeld op het aantal ondernomen wandel- en fietstochten, de duur van een tocht en de bestedingen onderweg. Dit blijkt uit onderzoek door Breda University of Applied Sciences (BUas) in opdracht van VisitBrabant Routebureau, beheerder van alle knooppuntroutes in Brabant. 

wandelaars in Brabant

Vijf recreatievormen 

Het onderzoek 'Kennis over routestructuren in Brabant 2021' brengt van vijf recreatievormen (wandelen, fietsen, mountainbiken, varen en paardrijden) de kerngetallen van specifieke thema’s in kaart. In het onderzoek zijn de meest recente cijfers meegenomen van onder andere NBTC-NIPO Research, Wandelnet, Stichting Nederlands Fietsplatform en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast heeft  BUas interviews gehouden met fietsers en wandelaars uit Brabant en daarbuiten. Het Brabantse wandelnetwerk scoort een gemiddeld waarderingscijfer van 7,0. Daarmee scoort de provincie precies het landelijk gemiddelde. 

Brabanders wandelen meer

Nederlanders maken respectievelijk 62,4 miljoen wandelingen en 28,6 miljoen fietstochten van een uur of langer in Brabant. Meer dan 90 procent van deze tochten in de provincie worden door Brabanders zelf ondernomen. Zo'n 70 procent van de Brabanders maakt in de vrije tijd recreatieve wandelingen van meer dan een uur. Dit is 5 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook als het gaat om de duur van een wandeltocht en de afgelegde afstand, liggen de Brabantse cijfers hoger dan gemiddeld. 

Bestedingen verdubbeld 

In totaal worden in Brabant jaarlijks meer dan 100 miljoen recreatieve tochten van een uur of langer ondernomen. Het gaat om fiets-, wandel-, mtb-, ruiter- en vaartochten. Tijdens die tochten besteden recreanten in totaal 255,6 miljoen euro, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015. Deze toename is vooral te danken aan de fietsers.   

Themaroutes  

Fabio Tat, VisitBrabant Routebureau: “We zijn trots op de prachtige resultaten, waar we al jaren hard naartoe werken met een team van meer dan vierhonderd vrijwilligers. Brabant werkt eraan om de meest toonaangevende routeprovincie te zijn, met een op en top georganiseerd routenetwerk. We ontwikkelen door met verhalende themaroutes, voorzieningen en intensieve promotie. Een gerichte aanpak die resultaat oplevert.” VisitBrabant Routebureau ontwikkelt een hele reeks nieuwe themaroutes, zoals rondwandelingen bij het onlangs geopende Ons Kloosterpad en wandelroutes waarmee je in de voetsporen van Vincent van Gogh treedt. 

Blijvend in ontwikkeling 

Wensen zijn er ook. Zo hebben wandelaars in Brabant bijvoorbeeld behoefte aan meer rustbankjes op de routes, blijkt uit interviews met wandelaars en fietsers door BUas. Fabio Tat roept gemeenten op om niet stil te blijven zitten: “Betere routes en voorzieningen leiden tot een aantrekkelijker leefklimaat, dragen bij aan de vitaliteit en bieden volop ondernemingskansen. Een investering in een route is een investering voor de eigen inwoner.” 

 

Lees meer over