Het Trekvogelpad 'in beweging'

Het Trekvogelpad 'in beweging'

1 december 2021 - Britta Schmidt

Onlangs zijn 'De Binnenveldse Hooilanden" bij Veenendaal in de route van het Trekvogelpad van het Nivon opgenomen. De route gaat nu door een indrukwekkend natuurgebied met blauwgraslanden, trilveen en herstelde veenstroompjes. Vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. 

Binnenveldse hooilanden vlonder.jpg

Nieuwe natuur

"Al enige jaren werd er hard gewerkt aan de realisatie van dit stuk nieuwe natuur tussen Veenendaal en Wageningen" zegt Bert Bonestroo, padcoördinator van het Trekvogelpad-Midden. "Hoe fijn is het dan dat ons Trekvogelpad door dit natuurgebied kon worden geleid. Het is een enorme verbetering van de etappe tussen Rhenen en het kasteeltje Hoekelum bij Bennekom. Wandelaars lopen door een natuurgebied en niet meer over het geasfalteerde fietspad. De totale afstand van de route het Trekvogelpad is gelijk gebleven." 

Vlonders en vogelkijkhutten

In de 'De Binnenveldse Hooilanden' werken natuurliefhebbers, boeren en terreinbeheerders samen aan het realiseren van nieuwe natuur met een grote biodiversiteit. Door het herstel van oude veenstroompjes en natte hooilanden ontstaat een vochtig gebied, recreanten kunnen er genieten van nieuwe wandelpaden, vlonders en vogelkijkhutten. Het aantal vogels dat houdt van water, vochtige weilanden en openheid neemt er al snel toe. Dit voorjaar werd zelfs een groep kemphanen gezien.  

Monumentje

Ook ter hoogte van de piramide van Austerlitz werd de route van Trekvogelpad iets gewijzigd. Hier om een klein stukje Nederlandse geschiedenis in de route op te nemen. Wandelaars lopen nu langs een bescheiden monument dat herinnert aan de executie van vijftien gijzelaars op 16 oktober 1942 door de Duitse bezetter.   

Trekvogelpad oorlogsmonument

Nieuwe editie wandelgids

Het Trekvogelpad, ook wel ‘Pieterpad-overdwars’ genoemd, gaat van Bergen aan Zee dwars door Nederland naar Enschede vlak bij de Duitse grens. Een 400 km lange route langs veel vogelgebieden en daarom een must voor elke vogelliefhebber. Achter de schermen werken de vrijwilligers van het Nivon hard aan de 6e druk van de wandelgids die naar verwachting in de eerste helft van 2022 zal verschijnen bij uitgever Nivon. Kijk voor informatie over alle etappes op Trekvogelpad.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?