Wandelnet presenteert Wandelmonitor 2021

Wandelnet presenteert Wandelmonitor 2021

2 december 2021 - Wandelnet

Ongeveer tweederde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer. Dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor 2021, die Stichting Wandelnet donderdag 2 december online presenteerde en officieel overhandigt aan gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht. Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in de volle breedte.

Ankie van Dijk overhandigt Wandelmonitor aan Arne Schaddelee

Foto: Rinus van Denderen

De Nationale Wandelmonitor is een onderzoek dat Wandelnet iedere 5 jaar uitvoert. Volgens directeur Wandelnet Ankie van Dijk blijkt uit de Wandelmonitor 2021 dat het maken van wandelingen een ‘blijvertje’ is. “Wandelen is geen hype, maar wel hip. Wandelen is al jaren een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. De opkomst van livetrackers, prestatie-apps en stappentellers, maar ook de outdoor-mode, coffee-to-go en fashion-rugzakken maken met name onder jongeren dat je als wandelaar gezien mag worden." Helemaal nieuw is de populariteit van wandelen zeker niet, ook in de voorgaande Wandelmonitoren die Wandelnet uitgaf was de omvang van de wandelmarkt al aantoonbaar groeiende. Toch is de editie van 2021 anders dan normaal! De coronapandemie en bijbehorende maatregelen maakten dat Nederland massaal aan de wandel ging. Van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, is maar liefst 83% van plan om ook na de pandemie te blijven wandelen. Daarmee zien we de toename van de populariteit van wandelen zeker niet als een hype maar als iets blijvends. Download de Wandelmonitor 2021 zelf en lees mee!

Basis voor deze Nationale Wandelmonitor is een uitgebreid onderzoek naar wandelen dat Wandelnet in 2021 heeft laten uitvoeren door Kien onderzoek.

Meer over de Wandelmonitor

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?