Westerborkpad al tien jaar een speciale wandelroute

Westerborkpad al tien jaar een speciale wandelroute

27 januari 2022 - Britta Schmidt

Het Westerborkpad is een bijzonder pad met een bijzonder thema. De wandelroute werd op 27 januari 2012 officieel in gebruik genomen en bestaat dus precies tien jaar. De route vertelt op aangrijpende wijze het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland. Al wandelend kom je langs grote en kleine monumenten zoals het Verscholen Dorp bij Vierhouten en het Onderduikhuis van de familie Flokstra bij Hoogeveen. "Een indrukwekkende route" zeggen veel wandelaars. 

Westerborkpad_etappe_14.jpg

Herinnering aan Jodenvervolging

Met het Westerborkpad stap je in de voetsporen van Jan Dokter. Hij liep in 2005, ter nagedachtenis van zijn in de oorlog omgekomen familieleden, langs de spoorlijn van Amsterdam naar Westerbork. Zijn voettocht werd de basis van het huidige Westerborkpad; een wandelroute die een levende herinnering wil zijn aan de Jodenvervolging in Nederland. Het Westerborkpad is de enige Lange-Afstand-Wandelroute (LAW) die slechts in één richting is gemarkeerd. 

Westerborkpad_2

Proloog door amsterdam

De route begin met een acht kilometerlange proloog door het centrum van Amsterdam. Neem er een dag de tijd voor want er is langs de route veel te zien. Je wandelt van Amsterdam CS naar de Hollandse Schouwburg, langs het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum en het Spiegelmonument van Jan Wolkers. Initiatiefnemer Jan Dokter wandelt regelmatig met groepen over dit eerste stukje van het pad, onderweg vertelt hij het verhaal van de Amsterdamse Joden. Ankie van Dijk, directeur Wandelnet, was onder de indruk toen ze een keer meewandelde. “Als je langs de vele punten in de stad loopt die nog herinneren aan de oorlog en je hoort de verhalen erbij van Jan Dokter, dan hoef je maar door je oogharen te kijken om je er de verschrikkelijke voorstelling van te kunnen maken. Iedere kilometer pad heeft weer specifieke verhalen en persoonlijke geschiedenissen”. 

Wandelpin

Het Westerborkpad is een 340 km lange wandel- en bezinningsroute van Wandelnet en de KWbN in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Voor wandelaars is er, als herinnering aan de tocht, een wandelpin met daarop een gestileerde weergave van een stukje prikkeldraad, het symbool van het Westerborkpad. Bij de route hoort ook een 'WesterborkLuisterpad'; verhalen in audio die langs de route te beluisteren zijn met een mobiele telefoon en de app. Overlevenden, mensen die langs de route woonden en getuige waren, verzetsmensen, vrienden van Joodse slachtoffers, mensen die Joodse onderduikers hadde, vertellen in vier tot tien minuten hun persoonlijke verhaal. 

Bestel de gids

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?