Westerborkpad (LAW 15) | Een bijzonder pad met een bijzonder thema

Westerborkpad

Wandel langs plaatsen die herinneren aan de Jodenvervolging (LAW 15).

Wandel over het Westerborkpad

Het Westerborkpad is een Lange-Afstand-Wandelpad van 340 kilometer die je meeneemt terug in de tijd naar 1940-1945; een inktzwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Initiatiefnemer Jan Dokter wandelde ter nagedachtenis aan zijn familieleden van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Zijn wandeling is de inspiratiebron voor het Westerborkpad, een indrukwekkende en aangrijpende wandelroute langs sporen uit de oorlogstijd en monumenten uit de jaren erna. De verhalen van het Westerborkpad (audioverhalen van ooggetuigen) zijn hier te beluisteren.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Westerborkpad (LAW 15) is een Lange-Afstand-Wandelpad van 340 kilometer lang. In 29 dagetappes volg je de spoorlijn van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam richting kamp Westerbork. Deze wandelroute is in één richting gemarkeerd met de wit-rode markeringen, herkenbaar aan het logo met prikkeldraad.

Kies een dagwandeling

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze kunnen afwijken van de routelijnen in de gids omdat in de loop van de tijd routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Westerborkpad vind je hier. Zelf een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl.

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

Westerborkpad_1.jpg

Westerborkpad | Etappe 00

Afstand & plaats
6.5 KM Amsterdam CS - Hollandse Schouwburg
Extra info
Wandelen in Amsterdam is de sfeer proeven van onze hoofdstad met de mooiste grachtenpanden. Je passeert het Anne Frank Huis en bij de Hortus Botanicus symboliseren de gebroken spiegels van het monument van Jan Wolkers dat 'de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is'. Om stil van te worden.
A2 verscholen dorp 29,1.JPG

Westerborkpad | Etappe 14

Afstand & plaats
20.4 KM Station Nunspeet - Verscholen Dorp
Extra info
Op deze dagwandeling loop je naar het Verscholen Dorp midden tussen de uitgestrekte bossen bij Vierhouten. Het was een onderduikerskamp, ook wel 'Pas-OpKamp', en werd in de oorlogsjaren opgericht. Het bestond uit 9 hutten die in het zeer dichte bos van jonge dennen stonden en zo niet te zien waren.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Westerborkpad

Wandel langs de spoorlijn en doorkruis 70 historische sporen. Deze route is rolstoelvriendelijk en wordt ondersteund door een wandelgids. Unieke luisterplaatsen in het veld met talloze wetenswaardigheden geven je de beleving die past bij deze wandeling. Een combinatie van wandelen en beleven dat terecht een bijzonder wandelpad genoemd mag worden.

Bekijk in webwinkel

Wandelpin

Voor wandelaars van het Westerborkpad is er een aandenken beschikbaar als herinnering aan hun tocht. Het aandenken bestaat uit een stijlvol speldje. Op vertoon van je gids kun je bij een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork het aandenken aan je wandeling (kosteloos) verkrijgen www.kampwesterbork.nl of bestel de pin via de webwinkel van Wandelnet. 

Meer informatie

Westerborkpad_etappe_24.jpg

24 | Koekange - Station Hoogeveen

Lengte: 14.9 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Westerborkpad_etappe_25.jpg

25 | Station Hoogeveen - Kremboong

Lengte: 11.6 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Westerborkpad_etappe_26.jpg

26 | Kremboong - Wijster

Lengte: 11.2 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe

Wandelinspiratie en nieuws over het Westerborkpad:

 1. A2 verscholen dorp 29,1.JPG

  1 mei 2024 om 14:00 Wandelnet

  Westerborkpad: wandelen in het spoor van de Jodenvervolging

 2. Veluwe_zwerfpad_etappe_01.jpg

  28 november 2022 om 08:00 Britta Schmidt

  Recreatiezoneringsplan Veluwe raakt ook de wandelaar

 3. Hoogeveen paal Oude Diep.JPG

  11 juli 2022 om 08:00 Marleen Lekkerkerk

  Op pad met de Routeplanner van Hoogeveen naar Nieuw-Balinge

 4. Westerborkpad monument.JPG

  28 april 2022 om 11:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen over de laatste etappe van het Westerborkpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?