Voetpad over Amsterdamse Oranjesluizen moet weer open

Voetpad over Amsterdamse Oranjesluizen moet weer open

11 maart 2022 - Britta Schmidt

Wandelaars hebben er genoeg van. Na bijna twee jaar is het voetpad over de Oranjesluizen aan de noordkant van Amsterdam nog steeds afgesloten. Onaanvaardbaar vindt Frank Hart, coördinator belangenbehartiging bij Wandelnet. De sluizen zijn een belangrijke schakel in het wandelnetwerk Noord-Holland en het Trekvogelpad.

oranjesluis afgesloten.jpg

Infrastructuur voor wandelen

Frank Hart: "Tijdens de coronapademie zijn meer mensen gaan wandelen en hebben we ervaren hoe belangrijk het is om een veilige en aantrekkelijke infrastructuur voor wandelen te hebben. Niet alleen in het buitengebied maar vooral ook in en om de grote steden. Wandelnet streeft al jaren naar een fijnmazig netwerk van wegen en paden dat zowel geschikt is voor ommetjes vlakbij huis als voor korte en lange wandeltochten. De wandelroute over de Oranjesluizen was voor veel mensen een bijzondere en aantrekkelijk manier om het IJ over te steken richting het landelijke gebied rond Schellingwoude."  

Zonder sluis geen rondwandeling

Johanna Kroon uit de Amsterdamse Pijp was een van de vele wandelaars die bijna twee jaar geleden opeens voor een gesloten voetpad stonden. "Het is onderdeel van mijn favoriete wandeling langs het IJ", vertelt ze, "Een mooie rondwandeling, maar zonder het pad over de sluizen gaat het dus niet. Het leuke aan het voetpad is dat je prachtig uitzicht hebt over het water en alles wat er vaart. Het was altijd veilig; er zijn links en rechts hekjes en op smalle delen wachten mensen op elkaar. Toen er in het begin van de coronatijd opeens borden stonden 'wegens corona gesloten' heb ik een klacht ingediend bij Rijkswaterstaat en zowaar, op een gegeven moment waren ze weer open. Maar enige tijd later was het pad weer dicht 'wegens werkzaamheden' en daarna is het niet meer opengegaan. Ik heb niet de indruk dat er nu iets wordt gedaan, een buurtbewoner vertelde me nog nooit iets van werkzaamheden gezien te hebben."  

Onduidelijkheid over werkzaamheden

Wat de plannen zijn, is onduidelijk. Rijkswaterstaat meldt op haar website dat "de noodstop bij een van de sluizen van het complex niet voldoende betrouwbaar is. De noodstop zorgt ervoor dat de beweging van onderdelen van de sluis direct gestopt kunnen worden bij een onveilige situatie. Rijkswaterstaat kan hierdoor de veiligheid van wandelaars en fietsers zo niet voldoende garanderen." De noodzakelijke werkzaamheden zouden enkele maanden gaan duren. Voetgangers worden omgeleid naar de Schellingwouderbrug, een drukke verkeersweg waar het bijzonder onplezierig wandelen is. 

Wandelnet wil duidelijkheid

Wandelnet wil snel duidelijkheid in de zaak. Zowel het wandelnetwerk Noord-Holland als het Trekvogelpad van het Nivon hebben nu te maken met een ontbrekende schakel. Frank Hart: "Rijkswaterstaat meldt tot nu toe dat "nader onderzoek zou hebben uitgewezen dat de situatie complexer is dan verwacht". Wat die complexiteit behelst, wordt niet duidelijk als we ernaar vragen. Ook niet hoe en op welke termijn het wordt aangepakt. Er wordt gelukkig wel gezegd dat de sluizen uiteindelijk weer open gaan voor wandelaars, maar het geduld is inmiddels wel op, we willen ook op korte termijn een oplossing. Goede, aantrekkelijke wandelverbindingen de stad uit zijn belangrijk. We denken natuurlijk graag mee met een oplossing."

Meer lezen over een goede infrastructuur voor wandelaars? Lees verder op Werken aan Wandelen.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?