Het Hondsrugpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2022

Het Hondsrugpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2022

9 april 2022 - Wandelnet

Helaas is het Biesboschpad niet de winnaar. Het Hondsrugpad is vandaag tijdens de online kick-off van het fiets- en wandelseizoen uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Helemaal terecht, het is een mooie afwisselende route door verrassende heidegebieden in het grensgebied.

Biesboschpad 08. Modellen -26-min.jpg

De jury is enthousiast over de afwisselende route van het Hondsrugpad. Je komt door mooie dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het thema komt sterk aan bod en de vele hunebedden en glooiende grafheuvels zijn daar getuigen van. Ook de goede markering bestaande uit gele bordjes met een blauwe ‘H’ is een pré.

De Hünenweg is een nieuwe lange-afstandwandelroute van 325 kilometer lang die begint of eindigt in Osnabrück of Groningen. Het Nederlandse deel (166 kilometer) heeft de Hünenweg, het ‘Hondsrugpad’ als toevoeging in de naam. Het nieuwe wandeltracé is ontwikkeld om een fysieke verbinding te creëren tussen de geoparken, De Hondsrug in Nederland en TERRA.Vita in Duitsland.

Bekijk de wandelroute

Biesboschpad stond op de shortlist

Ons Streekpad mag dan wel niet de eretitel dragen, maar we zijn heel trots dat we in de top vijf staan. Het Biesboschpad werd in september 2021 gelanceerd als onderdeel van de viering van 600 jaar Biesbosch. Het is een 170 kilometer lange rondwandeling langs cultuurhistorische pareltjes in de Biesboschregio. Je kunt de route wandelen in twaalf dagtochten van 10-20 kilometer.

Voor Hans Kuijpers, initiatiefnemer en padcoördinator, was er een natuurlijke aanleiding voor het ontwikkelen van het Biesboschpad. Het was precies 600 jaar geleden dat de Sint-Elisabethsvloed een deel van Brabant en Holland overspoelde. Het Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water tijdens die vloed in 1421 kwam en voert je door de vroegere Groote Waard. Hans Kuipers: ‘Het is een uniek gebied met 600 jaar geschiedenis die laat zien hoe Nederland continu in strijd is tegen het water. En daar bovenop is het ook nog eens een bijzonder natuurgebied in Europa; het enige zoetwatergetijdegebied met killen, geulen en kreken.’

Bestel de gidsBekijk het Streekpad

Volg de geel-rode markering

Het begin- en eindpunt is het mooie vestingstadje Geertruidenberg. Vanaf daar kun je de geel-rode markering volgen, de hele route is door vrijwilligers in beide richtingen gemarkeerd. Ook goed om te weten: onderweg kom je langs veertien Wandelaars Welkom adressen. Bij deze horeca- en logiesbedrijven kijken ze niet op van je vieze wandelschoenen en kun je rekenen op extra service.

Het Biesboschpad is mede mogelijk gemaakt door:

logos+financierders+biesboschpad (1)

Reacties op het Biesboschpad

‘Zo dichtbij en zo mooi, waarom zie ik dat nu pas?’ - Wandelaar Sjaak van Schie

‘Het Biesboschpad is een mooie aanvulling op het al bestaande aanbod van korte en langere wandelroutes, vooral vanwege de unieke en sterke thematisering via de lijnen Biesbosch en Elisabethsvloed. Het Biesboschpad vergroot de toeristisch-recreatieve aantrekkelijkheid van Brabant voor zowel binnen- als buitenlandse bezoekers én voor eigen inwoners.’ - Stijn Smeulders, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant (Cultuur, Sport, Vrijetijd en Erfgoed)

‘Een beweegvriendelijke leefomgeving is belangrijk. Het nodigt uit om  eropuit te trekken. Het Biesboschpad is bijzonder. Het combineert cultuurhistorie, natuur en gezond bewegen tot een bijzondere ervaring. Ik ben dan ook trots op al die vrijwilligers en de goed samenwerkende betrokken partijen die dit mooie wandelpad mogelijk hebben gemaakt.’ - Anne Koning, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland (Sport en recreatie)

De rest van de shortlist

De verkiezing 'Wandelroute van het Jaar' wordt georganiseerd door de Fiets en Wandelbeurs. In totaal waren er 13 kandidaten voor de verkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2022. Het gaat om routes die tussen november 2020 en september 2021 gerealiseerd zijn of ingrijpend gewijzigd. Op de shortlist stonden naast ons en de winnaar nog drie andere prachtige wandelroutes verspreid over de Benelux:


Ga je (een deel van) het Biesboschpad wandelen? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen. Deel deze op social media met #biesboschpad en tag @wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?