Open brief aan minister: laat voetgangers en fietsers niet zwemmen

Open brief aan minister: laat voetgangers en fietsers niet zwemmen

9 juni 2022 - Wandelnet

In een open brief aan Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat roepen we samen met Actiecomité “Laat ons niet zwemmenFietsersbondLandelijk FietsplatformTe Voet en Vrienden van de Voetveren de minister nogmaals op om het fiets/voetveer tussen Breukelen en Nieuwer Ter Aa niet op te heffen, of te zorgen voor een goed alternatief. De petitie tegen de opheffing is inmiddels al 5.500 keer ondertekend.

1645000099658 (1).jpg

In de brief gaan we in op de argumenten voor opheffing die de minister onlangs gaf in zijn antwoord op Kamervragen. Zo is het argument dat meer drukte op het Amsterdam-Rijnkanaal een hoger ongevalsrisico met zich meebrengt achterhaald door modernere schepen en nieuwe technieken. Daarnaast laat de minister zich tot nu toe alleen leiden door de veiligheid op het kanaal. Voor voetgangers en fietsers is de route aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal onveiliger dan een overtocht met de veerpont.

Onmisbaar

De veerpont is van groot belang voor scholieren, voor heel veel recreatieve fietsers en wandelaars in de regio, voor alle inwoners van Nieuwer ter Aa en voor mensen voor wie de hellingen naar de bruggen over het Kanaal een onmogelijke barrière vormen. Opheffen van de veerdienst betekent voor velen een kilometerslange omleiding, inclusief steile hellingen en onveiligere wegen.

Het pontje is onmisbaar voor het Lange Afstand Wandelpad (LAW) Floris V van Amsterdam naar Bergen op Zoom. En ook binnen het Utrechtse Wandelnetwerk is de veerdienst een belangrijke schakel voor het oversteken van het Amsterdam Rijnkanaal.

De petitie kan nog worden ondertekend op https://pontjenieuwerteraa.petities.nl/ en wordt naar verwachting eind juni aangeboden.

Teken de petitie
Download de open brief aan Minister Harbers





Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?