Nieuw trekpontje over het Eierlands Kanaal Texel

Nieuw trekpontje over het Eierlands Kanaal Texel

17 juni 2022 - Wandelnet

Het Noord-Hollandpad wordt door steeds meer wandelaars ontdekt. Met het nieuwe trekpontje op etappe 1 zijn wandelaars de komende jaren weer verzekerd van een veilige en aangename oversteek over het Eierlands Kanaal.  

Foto - Nieuw trekpontje Eierlands Kanaal Texel.jpg

Het bestaande trekpontje over het Eierlands Kanaal op Texel is vervangen voor een robuustere nieuwe variant. Het oude pontje dateerde uit 2009 en was hard toe aan vervanging; deze is de afgelopen 13 jaar intensief gebruiktDe nieuwe pont is beter bestand tegen de zoute zeewinden op het Waddeneiland en maakt de oversteek met een vernieuwd kabeltreksysteem voor wandelaars van het Noord-Hollandpad nog aangenamer.

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde langeafstandswandeling dwars door de provincie van het uiterste puntje van Texel tot aan de haven van Huizen met een totale lengte van 284 kilometer. Het trekpontje over het Eierlands Kanaal is onderdeel van etappe 1; een van de populairste etappes van de route.

Bekijk etappe

Praktische en leuke routevoorziening voor wandelaars

Bij de aanleg van de Noord-Hollandpad etappes op Texel in 2009, is in opdracht van de Provincie Noord-Holland ook het trekpontje over het Eilands Kanaal gerealiseerd. Projectleider Roy Oosterom geeft aan: “Een wandelbrug was hier niet mogelijk en daarom is er toentertijd voor een trekpontje gekozen. Een praktische voorziening die een extra bijdrage levert aan de beleving van de route; het is altijd bijzonder om tijdens een wandeling zelfstandig een stukje over het water te varen.”

Vervanging hard nodig

Ondanks jaarlijks actief onderhoud was het na 13 jaar trouwe dienst tijd voor een nieuwe en sterkere versie. Het nieuwe trekpontje is robuuster uitgevoerd, zodat vernieling en de eilander weersomstandigheden minder invloed hebben op de algehele conditie van de pont. Er is een zeewaardige coating en verf gebruikt om de zoutinvloeden op het materiaal te beperken. Ook is het kabeltreksysteem vervangen door een variant die meebeweegt met het waterpeil en voorzien is van een touw met stalen kern die slijtage zal beperken. Dit alles maakt de oversteek over het Eierlands Kanaal voor wandelaars van het Noord-Hollandpad veel aangenamer.

De nieuwe pont is geleverd door Simko Paint Oosthuizen. Het beheer en onderhoud zal uitgevoerd blijven worden door Henk van de Star; tevens beheerder van het boerenlandpad langs het Eierlands Kanaal.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?