Help zoektocht naar Utrechtse kerk- en jaagpaden

Help zoektocht naar Utrechtse kerk- en jaagpaden

5 juli 2022 - Wandelnet

"Bescherm de jaag- en kerkpaden tegen de vergetelheid." Dit waren de woorden van het Utrechtse Statenlid Erwin Kamp, vorig jaar in zijn column in Trouw. Door zijn onlangs aangenomen initiatiefvoorstel worden de Utrechtse trage paden nu in kaart gebracht. Wandelaars kunnen helpen. 

jaagpad2.jpg

Foto: jaagpad langs Kromme Rijn © Lea van Someren

Eeuwenoude paden 

Jaag- en kerkpaden zijn eeuwenoude, simpele voetpaden. Op oude kaarten kun je ze vaak nog wel terug vinden. Jaagpaden werden gebruikt om met paarden of menskracht schepen voort te trekken over rivieren of kanalen. Kerkpaden waren eenvoudige paden, vaak door de weilanden, waarover men naar de kerk liep. In de Cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht zijn veel van die paden al opgenomen. Toch verwacht de Provincie Utrecht dat een aantal van deze historische paden nog niet in beeld zijn. Ken jij zo'n een vergeten kerk- of jaagpad? Geef het dan snel door en help zo mee het pad te behouden!    

Erwin Kamp, lid van Provinciale Staten van Utrecht, is begaan met het lot van de kerk- en jaagpaden. In zijn column in Trouw schreef hij "dat jaag- en kerkpaden, de zogenaamde trage paden, geen bescherming krijgen. Ze worden niet of slecht onderhouden, afgesloten of in het ergste geval verlegd of ze verdwijnen." Als voorbeeld noemde hij het kerkpad tussen Leersum en DoornAfgelopen voorjaar schreef Kamp daarom een initiatiefvoorstel dat de Provincie Utrecht de opdracht geeft om de Utrechtse trage paden in kaart te brengen en na te gaan hoe ze kunnen worden behouden en beschermd. Het voorstel werd onlangs aangenomen. 

Inventarisatie kerk- en jaagpaden 

Jaagpad Kromme Rijn 2

Foto: jaagpad langs Kromme Rijn © Lea van Someren

De inventarisatie van de kerk- en jaagpaden is inmiddels gestart. Iedereen die een vergeten kerk- of jaagpad kent, wordt gevraagd die te melden. Dat kan nog tot 15 juli. Met de verzamelde informatie zal een werkconferentie met alle betrokken partijen worden georganiseerd. Kerk- en jaagpaden gaan namelijk vaak over particulier of gemeentelijk terrein. Doel van de werkconferentie is te zoeken naar mogelijkheden voor het behoud, onderhoud en gebruik van de kerk- en jaagpaden. 

Fijnmazige wandelinfrastructuur 

Wandelnet is er blij mee met de aandacht voor de kerk- en jaagpaden in de provincie Utrecht. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet: "De oproep van provincie Utrecht sluit helemaal aan bij de 'Maand van het Onverharde Pad', die we dit najaar weer organiseren. Wandelaars houden van smal, kronkelig, onverhard, klaphekjes en overstapjes. Ook zijn kerk- en jaagpaden belangrijk voor een fijnmazige wandelinfrastructuur. Een goed voorbeeld doet goed volgen, toch? Het zou dan ook mooi zijn als meer provincies zich bij het Utrechtse initiatief gaan aansluiten.’’

Ken je een vergeten kerk- of jaagpadpad? Meld het!

Geef je vergeten kerk- of jaagpad voor 15 juli door! Schrijf een mail naar tragepaden@provincie-utrecht.nl. Extra informatie, een oud kaartje of een foto, is daarbij natuurlijk van harte welkom! 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?