Vrijwilliger Ange loopt voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse

Vrijwilliger Ange loopt voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse

18 juli 2022 - Britta Schmidt

Nog niet zo lang geleden stond Ange Timmers met een snoeischaar de brandnetels langs een paadje op haar etappe van het Krijtlandpad te snoeien. Komende week heeft ze daar even geen tijd voor. Dan loopt ze voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse. "Het lijkt wel of het ieder jaar leuker wordt" zegt ze, "Je herkent steeds vaker deelnemers en mensen die langs de kant staan."

Prestatietocht

Woensdag 20 juli gaat de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start. Dit jaar is de eerste wandeldag geschrapt vanwege de extreme hitte. De Nijmeegse Vierdaagse is een echte prestatietocht met meer dan 45.000 deelnemers. Een van de vele wandelaars is Wandelnet vrijwilliger Ange Timmers. De eerste dag van het eerste jaar dat ze meedeed, vond ze het allemaal heel overweldigend. Ange: "Het is een indrukwekkend evenement. Die allereerste dag van het allereerste jaar vond ik het vooral vermoeiend vanwege alle nieuwe indrukken. De dagen daarna ging het stukken beter en ben ik echt gaan genieten. Vooral van de afwisseling tussen de drukte en muziek in de dorpjes die je passeert en de rust en mooie natuur rond Nijmegen waar je doorheen loopt." 

Ange TimmersVier keer 30 km lopen

Bij de Nijmeegse Vierdaagse bepaalt je geboortejaar de afstand die je moet lopen. Meer mag, minder niet. Ange loopt de 30 km. Dat deed ze ook in de twee jaren dat de gewone Vierdaagse niet doorging vanwege de coronamaatregelen. Toen liep ze de Alternatieve Vierdaagse in haar eigen Zuid-Limburg, over het Krijtlandpad. De meeste jaren gaat ze zonder wandelvriendin/vriend naar Nijmegen. Ange: "Met 45.000 medewandelaars om je heen wandel je nooit alleen. Je maakt gemakkelijk een praatje met zoveel gezellige mensen om je heen, iedereen voelt dezelfde pijntjes. Dit jaar gaat een vriendin ook 30 km lopen, als we elkaar niet kwijtraken leggen we het hele stuk samen af." 

4Daagse-virus te pakken

Waarom ze meedoet? "De eerste keer deed ik mee omdat mijn dochter graag eens de Vierdaagse wilde lopen en zij heeft mij toen heeft overgehaald om ook mee te doen. Voor haar was het na het behalen van het eerste kruisje afgelopen, "nooit meer” was haar reactie. Tja, voor mij liep het anders; het 4Daagse-virus kreeg mij te pakken en ik blijf voor de rest van mijn leven verbonden aan de Vierdaagse." 

Training beginnen in maart

De Nijmeegse Vierdaagse loop je niet zomaar. Ange begint rond maart/april met het trainen van de langere afstanden en bouwt dat dan langzaam op. "In de eerste jaren heb ik zeker gebruik gemaakt van het trainingsschema van de Vierdaagse. Maar op een gegeven moment weet je wat je lichaam aankan en inmiddels kan ik het schema wel een beetje loslaten. Als training loop ik ook enkele grote wandelevenementen in Zuid-Limburg zoals de Bloesem2Daagse, Margratentocht en Neubourg tocht." 

Tip van Ange

Haar beste tip voor iedereen die ook eens de Vierdaagse wil lopen? "Gewoon doen!" zegt Ange. "Je meldt je al vroeg in het voorjaar aan en daarna heb je tijd genoeg om je voor te bereiden en het trainingsschema te volgen. Doe vooral ook eens mee aan een paar grote wandelevenementen, zo raak je gewend aan de hoeveelheid wandelaars om je heen."  

Wandelnet wenst alle wandelaars van de Vierdaagse heel veel succes! We zijn nu al trots op jullie allemaal! Meer weten over de Nijmeegse Vierdaagse? Kijk op De 4Daagse.

 

Lees meer over