Nieuw: wandelgids Heuvelrughike

Nieuw: wandelgids Heuvelrughike

1 september 2022 - Wandelnet

Met de Heuvelrughike heeft Nederland er een nieuwe, meerdaagse wandeling bij. De wandelroute van 95 km brengt je over de hele Utrechtse Heuvelrug; in vijf etappes wandel je van Huizen naar Rhenen.  

wandelgids heuvelrughike

Foto: Carla Kersbergen (links) van het Goois Natuurreservaat en Marc Hofstra (rechts) van het Geopark Heuvelrug, Gooi en Vecht ontvangen het eerste exemplaar van Marieke Wildenberg (midden) © Gegarandeerd Onregelmatig

Wandelgids Heuvelrughike gepresenteerd

Op 24 augustus presenteerde Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig vol trots haar nieuwste wandelgids: de Heuvelrughike. Carla Kersbergen van het Goois Natuurreservaat en Marc Hofstra van Geopark Heuvelrug, Gooi en Vecht namen het eerste exemplaar in ontvangst. “Heel bijzonder dat het verhaal van de hele Heuvelrug nu beleefbaar is voor iedereen”, zei Marieke Wildenberg, auteur en bedenker van de Heuvelrughike.

Stuwwallenlandschap Utrechtse Heuvelrug

Met de Heuvelrughike wandel je door het oer-Nederlandse en unieke stuwwallenlandschap van de Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrug is nu een van grootste bosgebieden van Nederland. Uitgestrekte delen behoren tot het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het Goois Natuurreservaat. Het is daarmee een belangrijke biotoop voor vele dieren en planten. Maar het gebied heeft ook een rijke geschiedenis. In voorgaande eeuwen bouwden welgestelden er indrukwekkende buitenhuizen en sloegen soldaten van het leger van Napoleon er hun bivak op. 

heuvelrughikeMarianne Wildenberg, auteur en bedenker wandelroute

"Wandelen is de ideale manier om een landschap te ervaren", zegt auteur Marianne Wildenberg in de wandelgids, "Mijn vader bracht me de liefde voor het landschap bij. We gingen er altijd op uit en door de verhalen van mijn vader kwam het landschap tot leven. Ik heb het als mijn missie gesteld om mensen te verbinden met het landschap. Want ik denk dat als mensen zich meer verbonden voelen met het landschap, ze er ook zuiniger op zullen zijn." 

Wandelgids met mini veld-gids

De Heuvelrughike is verdeeld in vijf mooie etappes van 18-20 km. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt de route dus in één keer of in vijf losse dagen lopen. De keuze is aan jou! De wandelgids voorziet je van de nodige kaarten, routebeschrijvingen en achtergrondinformatie. Een leuke mini-veldgids vertelt je bovendien wat je allemaal onderweg kunt tegenkomen aan flora en fauna.  

De wandelgids 'Heuvelrughike' wordt uitgegeven door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en kost € 17,95.

Meer wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Op zoek naar meer wandelmogelijkheden op de Utrechtse Heuvelrug? Kijk eens bij onze NS-wandelingen, daar vind je NS-wandeling Elsterberg (17,9 km), van Rhenen door de bossen naar Veenedaal-West en NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug (15,6 km), van Driebergen-Zeist over de landgoederen Groot Heidestein, Bornia en Den Treek-Henschoten naar station Maarn. 

Lees meer over