Het Krijtlandpad bestaat 25 jaar

Het Krijtlandpad bestaat 25 jaar

5 september 2022 - Wandelnet

Dwars door Zuid-Limburg vind je de geel-rode markering van het Krijtlandpad. Het 99 kilometer lange Streekpad biedt wandelaars alles wat het Zuid-Limburgse heuvelland zo aantrekkelijk maakt. Natuurlijk het krijt van het Mergellandplateau, maar ook glooiende weiden, boomgaarden, de Geul en de Gulp. En niet te vergeten de wegkruisen, kapelletjes, vakwerkhuizen, gastvrije pensions, vlaaien en het bier. Dit jaar is het feest, want het Krijtlandpad bestaat 25 jaar!

pad langs de geul ns wandeling.jpg

Foto: Pad langs de Geul © Britta Schmidt 

Om 25 jaar Krijtlandpad te vieren, organiseert de padwerkgroep op zaterdag 8 oktober 3 excursies op interessante plekken langs het pad. Ben jij erbij?

Viering 25 jaar Krijtlandpad

Vier gidsen van IVN Natuureducatie, Staatsbosbeheer, Stichting Het Limburgs Landschap en de Heemkunde vereniging Vaals leiden ons rond. De rondleidingen starten om 11.00 uur en duren 1 á 1,5 uur. Vanaf 10.30 ben je welkom en staat de koffie klaar op:

Excursie 1: Eijsder Beemden

Adres: Parkeerplaats Eijsder Beemden, Kasteellaan Oost Maarland

Hoe is de Eijsder Beemden ontstaan? En welke planten en dieren kom in dit gebied langs de Maas tegen? Een IVN-gids geeft een rondleiding en vertelt over het ontstaan, de unieke flora en fauna en beheer van dit gebied.

Excursie 2: Historisch centrum van Vaals

Adres: Heemkunde vereniging Sant-Tolbert Vaals, Bloemendalstraat 11A, 6291 CL Vaals (Betaald parkeren)

Het centrum van het grensstadje Vaals is zeker de moeite waard. Een stadgids van de Heemkunde vereniging neemt je mee door het historisch centrum en vertelt over de (industriële) geschiedenis van Vaals.

Excursie 3: Vijlenerbos

Adres: Parkeerplaats Eperbaan vlakbij kruising met Rugweg in het Vijlenerbos

In het uiterste zuiden van Nederland ligt het Vijlenerbos, een bos dat afwijkt van alle andere bossen in Limburg en ver daarbuiten. Het ligt niet alleen hoog boven op de heuvels, het herbergt ook bijzondere bewoners. Boswachter Michel van Staatsbosbeheer vertelt je mee over het Vijlenerbos met al zijn bijzondere bewoners.

Ben jij erbij?

Leuk! Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Vooraf aanmelden via Krijtlandpad25jaar@kpnmail.nl onder vermelding van naam, aantal personen en welke excursie. Er is een maximum van 15 personen per excursie.

Aanmelden

Heb je al andere plannen op zaterdag 8 oktober? Wandel dan op een zelfgekozen moment (een stuk van) het Krijtlandpad.Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?