Overhandiging nieuwe wandelgids van het Betuwepad

Overhandiging nieuwe wandelgids van het Betuwepad

9 september 2022 - Wandelnet

Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken. Het nieuwe Betuwepad wijst je de weg. Donderdag 8 september overhandigde Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) het eerste exemplaar van de wandelgids aan Peter van 't Hoog (gedeputeerde Provincie Gelderland).

Overhandiging Betuwepadgids aan gedeputeerde van 't hoog en wethouder van Stappershoef © Wandelnet - Luuk Gijselhart

Foto: Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) overhandigt de eerste exemplaren van de Betuwepadgids aan gedeputeerde Peter van ’t Hoog (rechts) en wethouder Rutger van Stappershoef (links) van de gemeente West Betuwe © Wandelnet - Luuk Gijselhart

Het ‘kersverse’ Streekpad begint en eindigt bij het station in Tiel en is 146 kilometer lang. Het is een grote, rondgaande wandelroute door de Betuwe, die is op te splitsen in kleinere etappes. Zo kun je er een meerdaagse tocht van maken. Het pad doorkruist de gemeente Buren, gemeente West Maas en Waal, gemeente Neder-Betuwe en de gemeente West Betuwe. Het Betuwepad biedt volop variatie. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. In het voorjaar kun je genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs fruitstalletjes.

Fruittuin van Nederland

Het was een feestelijke bijeenkomst op 8 september tijdens de ‘appeloogstmaand’. De vrijwilligers van het Betuwepad waren te gast middenin de boomgaarden in Ommeren. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog nam donderdag het eerste exemplaar van de wandelgids van het Betuwepad in ontvangst uit handen van Ankie van Dijk, directeur Wandelnet. Ankie van dijk: “Toch opvallend dat juist de Betuwe geen meerdaags wandelpad kende. Met het Betuwepad komt daar verandering in. Het 146 kilometer lange Streekpad geeft de wandelaar toegang tot de fruittuin van Nederland. Het is een mooie aanvulling op het bestaande wandelnetwerk van 12.000 kilometer.”

Parelsnoer door de Betuwe

Wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe is de nieuwe ambassadeur van het Betuwepad. Hij neemt het stokje over van Jan de Boer. Voormalig burgemeester van Buren en ‘geestelijk vader’ van het Betuwepad. Van Stappershoef is trots op het nieuwe Betuwepad. “Dankzij een goede samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten, provincie en Wandelnet is de regio een gevarieerd wandelpad door de gehele Betuwe rijker. Een sprekend voorbeeld van samenwerking over gemeentegrenzen heen. Het is een prachtig ‘parelsnoer’ geworden dat alle mooie facetten van de Betuwe laat zien. Het pad verbindt alle unieke parels in de regio en verrast zowel inwoner als bezoeker.”

Vrijwilligers

Het Streekpad is gemarkeerd door een nieuwe groep enthousiaste vrijwilligers. Het Betuwepad is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, de Regiodeal FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland.

De vrijwilligers van het Betuwepad ontvangen streekpakket en gids © Wandelnet - Luuk Gijselhart

Foto: De vrijwilligers van het Betuwepad ontvangen streekpakket en gids © Wandelnet - Luuk Gijselhart

Meer informatie over BetuwepadBestel gids

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?