Frank Hart te gast bij NPO Radio 1 over de maand van het onverharde pad

Frank Hart te gast bij NPO Radio 1 over de maand van het onverharde pad

13 oktober 2022 - Wandelnet

Oktober is door ons uitgeroepen als maand van het onverharde pad. Waarom deze maand zo specifiek nodig is, vertelde coördinator belangenbehartiging Frank Hart over in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Frank Hart te gast in radioshow.PNG

Presentator Roos Abelman ging in gesprek met Frank Hart en statenlid Erwin Kamp van provincie Utrecht die zich allebei inzetten voor onverharde paden. Erwin Kamp heeft zich laten vertellen dat er in Nederland al meer dan 30.000 kilometer traag pad is opgeheven. Hij diende een initiatiefvoorstel in om de provincie aan het werk te zetten. Deze werd aangenomen en de provincie Utrecht is bezig met het in kaart brengen van de ligging van trage paden opdat ze beter beschermd kunnen worden. Ook organiseert de provincie op 4 november een werkconferentie voor beleidsmakers en organisaties over verschillende aspecten en belangen rondom de paden.

Frank Hart vertelt hoe geliefd de paden zijn bij wandelaars. Bovendien zijn de grasdijken, zandwegen, jaagpaden en kerkenpaden ook zichtbare onderdelen zijn van ons cultuurhistorisch erfgoed. Deze veelal spontaan gecreëerde wandelpaden, die soms al in de 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Hij vertelt hoe de campagne ervoor moet zorgen dat de onverharde paden goed in de kijker staan. Dit zodat ze hoger op de agenda komen bij politici en beleidsmakers.

Luister hieronder het hele gesprek:

Bekijk uitzending 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?