Campagne Ode aan Onverhard Wandelen

Bescherm onverharde wandelpaden

Wandelnet roept oktober uit tot de maand van het onverharde pad.

Help jij mee in oktober?

Deel een afbeelding van jouw favoriete onverharde paadje! Dit kan door jouw afbeelding te plotten. Open de kaart via onderstaande button en klik op het plusje rechtsonderin. Voeg je inzending met afbeelding toe. Alle inzendingen sturen we naar beleidsmakers om ze te helpen de onverharde paden inzichtelijk te maken en de paden top-of-mind te krijgen in aanloop naar de verkiezingen! Enthousiast? Deel je afbeelding online met #onverhardwandelen.

Deel jouw favoriete plaatje

Word vriend van onverhard

Je loopt er als wandelaar vast weleens overheen, misschien zonder dat je het doorhebt: de onverharde wandelpaden. Veelal spontaan gecreëerd wandelpaden, die al sinds de 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de kerkenpaden waar het dorp vroeger overheen liep om naar de kerk te gaan. Of jaagpaden langs het water vanuit de tijd dat de boot nog voorgetrokken werd. De onverharde paden zijn geliefd bij wandelaars. Ze bevatten ontzettend veel cultuurhistorie, de eeuwenoude paden liggen er immers al een hele poos. Helaas dreigen de paden in rap tempo verloren te gaan, door bijvoorbeeld asfaltering of herinrichting van een gebied. Veelal ontbreekt het aan kennis over waar de paden liggen waardoor het moeilijk is om de paden te beschermen. Tijd voor aandacht en actie, help jij mee? Plot een afbeelding van je favoriete paadje en deel je foto op de socials met #ikwandelonverhard!

Meedoen aan de campagne

Inzet Wandelnet

Wandelnet zet zich in voor het beschermen van de onverharde paden. Dat doen we door provincies te helpen door het delen van kennis en expertise op het gebied van wandelen. Er is in sommige provincies weinig zicht op waar de onverharde paden liggen waardoor beschermen lastig is. Wandelnet probeert te helpen daar waar kan en daar kunnen we jou hulp bij gebruiken. Help mee! Meer weten?

Over de inzet van Wandelnet

Ode wandelingen

Wil je meer weten over de historie en bedreigingen die op de loer liggen voor de onverharde wandelpaden? Partner TeVoet organiseert op 15, 22 en 29 oktober speciaal voor deze campagne vier begeleide ode-wandelingen verspreid door het land. En jij kan je gratis opgeven! Tijdens de gezellige en bovenal informatieve ode-wandelingen vertelt een gids je graag meer over de onverharde wandelpaden.

Kies een ode-wandeling

Deel jouw favoriete plaatje

Deel een plaatje van je favoriete onverharde paadje!

Samen met jullie gaan we de provincies helpen in kennis en bewustwording over de onverharde paden in Nederland. Het stukje bewustwording zorgen wij voor, maar we willen de provincies ook graag helpen bij het inzichtelijk maken van de onverharde paden. Immers blijkt veelal dat niet bekend is waar de paden liggen, wat het beschermen lastig maakt. Plot daarom een 'plaatje van jouw favoriete onverharde paadje' op onderstaande kaart, alle inzendingen zetten we door naar beleidsmakers om te laten zien wat voor fantastische paden er in hun provincie liggen samen met een adviestoolkit hoe de paden in de toekomst te beschermen. Ook om zo het belang van de onverharde paden weer top-of-mind te krijgen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Daarnaast kiezen uit alle inzendingen een winnaar van het mooiste plaatje, diegene ontvangt een Wandelnet prijzenpakket. Extra aandacht generen? Deel je afbeelding online met #ikwandelonverhard. Bedankt voor jullie hulp wandelaars!

Hoe werkt het? Bekijk onderstaande kaart en klik rechtonderin op het plusje. Je kan nu de plek van jouw favoriete onverharde paadje aangeven. Voeg een afbeelding (max 20 mb) toe door te klikken op het linker icoontje 'uploaden' en zorg je dat je jouw inzending opslaat.

Kaart openen in volledig scherm

Onverharde wandelroutes

Wandel je mee met een ode-wandeling van TeVoet?

Wil je meer weten over bijvoorbeeld de historie of de bedreigingen die op de loer liggen voor de onverharde wandelpaden in Nederland? Onze partner TeVoet organiseert op 15, 22 en 29 oktober speciaal voor deze campagne drie begeleide ode-wandelingen door het land, zie onderstaande overzicht. En jij kan je hiervoor gratis opgeven! Tijdens de gezellige en bovenal informatieve ode-wandelingen, vertellen zij je alles wat je moet weten over de onverharde wandelpaden. Liever onverhard wandelen zonder begeleiding? Ontdek 100 onverharde wandelroutes van Te Voet die je zelf kunt bewandelen.

Bekijk onbegeleide wandelingen TeVoet (link)

Wandel mee!

Wandel jij ook het liefst onverhard? Onder het motto ‘Ode aan het onverhard wandelen’ organiseert TeVoet begeleide ode-wandelingen. Op zaterdag 15 oktober vind de eerste ode-wandeling plaats rond de Gaasperplas. Een wandeltocht van 15 kilometer, en jij kan erbij zijn! Gids Renee neemt je mee voor een wandeling en vertelt je graag meer over de historie en bedreiging van de onverharde wandelpaden. Wandel je mee?

Inschrijven

veere.png

Ode wandeling - Veere

Datum: 22 oktober - Lengte: 14 KM - Tijd: 11.00 tot 16.00 uur Let op aanmelden kan tot 17 oktober. Klik hier om je aan te melden!

Meld je aan voor de ode-wandeling van TeVoet! Meld je aan voor de ode-wandeling van TeVoet!
dalfsen.png

Ode wandeling - Dalfsen

Datum: 22 oktober - Lengte: 12 - Tijd: 10.30 tot 16.00 uur Let op aanmelden kan tot 17 oktober. Klik hier om je aan te melden!

Meld je aan voor de ode-wandeling van TeVoet! Meld je aan voor de ode-wandeling van TeVoet!
deventer.png

Ode wandeling - Deventer

Datum: 29 oktober - Lengte: 14 KM - Tijd: 10.30 tot 16.00 uur Let op aanmelden kan tot 24 oktober. Klik hier om je aan te melden!

Meld je aan voor de ode-wandeling van TeVoet! Meld je aan voor de ode-wandeling van TeVoet!

Provincie Utrecht

In de provincie Utrecht schreef statenlid E. Kamp een voorstel over het beschermen van onverharde paden. Naar aanleiding van zijn motie organiseert de provincie op 4 november een werkconferentie. Wandelnet en TeVoet zullen deze dag ook aanwezig zijn om de provincie te ondersteunen met kennis en expertise. Tegelijkertijd nodigen we beleidsmakers uit andere provincies ook uit om de werkconferentie bij te wonen. Goed voorbeeld doet immers volgen! 

Lees meer in dit artikel

Onverharde wandelroutes

Onverharde wandelroutes per provincie

Zelf wandelen over een grotendeels onverharde wandelroute? Wandelnet heeft een twaalftal onverharde wandelroutes samengesteld, één per provincie, deze wandelroute loopt grotendeels over onverhard pad. Daarnaast kan je ook bij partner TeVoet tal van onbegeleide wandelingen vinden over het onverhard wandelpad. Kies via onderstaande overzicht een geschikte wandelroute. Vergeet onderweg niet een foto te maken en deze in te sturen en/of deel af je afbeelding online #ikwandelonverhard!

 • Drenthe

 • Flevoland

 • Friesland

 • Gelderland

 • Groningen

 • Limburg

 • Noord-Brabant

 • Noord-Holland

 • Overijssel

 • Utrecht

 • Zeeland

 • Zuid-Holland

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

De campagne ode aan het onverhard wandelen is in samenwerking:

tevoet