Wandelnet | Ode aan onverhard wandelen

Ode aan onverhard wandelen

Deel een plaatje van je favoriete onverharde paadje!

Onverhard wandelen

In oktober zet Wandelnet het onverharde pad centraal tijdens de campagne 'Ode aan onverhard wandelen'! Onverharde wandelpaden zijn paden die veelal spontaan gecreeerd zijn. Al sinds de 16e eeuw worden deze paden gebruikt door voetgangers om zich van A naar B te verplaatsen. Denk aan eeuwoude kerkenpaden waar het dorp vroeger overheen liep om naar de kerk te gaan. Of jaagpaden langs het water vanuit de tijd dat de boot nog voorgetrokken werd. Onverharde paden zijn geliefd bij wandelaars en zijn van grote cultuurhistorische waarde. Deel jouw favoriete onverharde paadje op de kaart en doe mee met de winactie! Of meld je aan voor de ode-wandelingen van TeVoet #ikwandelonverhard.

Deel jouw plaatje
Onverhard Aardenburg 2.jpg

Wandelbeleving

Meer wandelcomfort, betere landschapsbeleving, minder drukte, minder hinder, meer veiligheid en verrassender.

Water.jpg

Biodiversiteit

Uit onderzoek blijkt dat er meer en bijzondere soorten dieren leven langs de oudere onverharde paden dan bij asfaltwegen.

Cultuurhistorisch.jpg

Cultuurhistorisch

Grasdijken, zandwegen en kerkenpaden vertegenwoordigen cultuurhistorie én zijn onderdeel van het landschap.

Gebruik de routeplanner

Via de routeplanner van Wandelnet stippel je gemakkelijk je favoriete route uit! Bepaal de koers en ontdek direct hoeveel procent van de wandeling over onverharde paden loopt. Of laat je inspireren en ontdek vijf onverharde wandelroutes die je niet mag missen!

Naar de routeplanner

Bescherm onverhard

De eeuwenoude onverharde paden moeten ten alle tijden beschermd worden. Dat doet Wandelnet door provincies te helpen met het delen van kennis en expertise. Daarnaast zet Wandelnet zich in om daar waar kan zich sterk te maken voor het behoud van de onverharde paden. Dreigt jouw onverharde paadje te verdwijnen? Laat het ons weten!

Bedreigd pad melden

Deel je favoriete onverharde paadje!

Kronkelende stiekempaden door natuurrijke landschappen, wandelen op een onverhard pad versterkt de beleving van je wandeling. De zachte ondergrond, de onbekendheid en het één zijn met de omgeving geeft jouw wandelavontuur een avontuurlijk tintje. Doe inspiratie op voor je eigen onverharde wandeling en bekijk de inzendingen van het afgelopen jaar! Wat is jouw eigen favoriete onverharde paadje? Inspireer liefhebbers van onverhard wandelen en deel de locatie van jouw favoriete paadje op de kaart met afbeelding en tekst. Uit alle inzendingen kiezen we de mooiste inzending. De winnaars ontvangen een zandpadgarantiebox (t.w.v. €140,-)

Kaart openen in volledig scherm

Winnaar winactie!

De winnaar van de winactie is inmiddels bekend, zie bijgevoegde foto. Uit alle inzendingen hebben we deze foto als winnaar gekozen voor het ontvangen van de 'zandpadgarantiebox'. De box is ook los te bestellen in de webwinkel. Is dit jouw foto? Stuur ons een e-mail.

Dit is mijn afbeelding!

Ode wandelingen

Meer weten over onverharde wandelpaden in Nederland? Partner TeVoet organiseert op 30 september, 21 en 28 oktober speciaal voor deze campagne drie begeleide ode-wandelingen. Meld je vooraf aan via onderstaand overzicht, deelname is gratis!

Meer over TeVoet

Onverhard per provincie

Kies een onverharde wandelroute uit bij jou in de provincie, op aanraden van Wandelnet. Kies via onderstaande overzicht een provincie en vind een onverharde wandelroute dichtbij huis. Vergeet onderweg niet een foto te maken en deze in te sturen en/of te delen op social media met de hashtag #ikwandelonverhard!

 • Drenthe

 • Flevoland

 • Friesland

 • Gelderland

 • Groningen

 • Limburg

 • Noord-Brabant

 • Noord-Holland

 • Overijssel

 • Utrecht

 • Zeeland

 • Zuid-Holland

Onverharde routes van partners

Naast de schitterende wandelroutes van Wandelnet zijn er nog tal van organisaties te vinden in Nederland die zich speciaal richten op 'onverhard wandelen'. Bij deze partners vind je een ruim aanbod waarin de onverhard wandelpaden centraal staan. Ontdek bijvoorbeeld de Trage Tochten met zandpadgarantie, onverharde wandelroutes van TeVoet of wandel in Utrecht en Gelderland over de Klompenpaden door boerenland.

Nieuws en blogs over onverhard wandelen:

 1. Zutphen Dagwandeling B 2020-030 © Pim Kuipers.jpeg

  28 maart 2024 om 09:00 Wandelnet

  TeVoet Odewandeling: graafschap Zutphen op 25 mei

 2. Landgoed De Horsten, Wassenaar © Ernst Koningsveld.jpg

  11 maart 2024 om 12:00 Wandelnet

  TeVoet Odewandeling: De Horsten op 13 april

 3. Uitzicht Lemelerberg.JPG

  21 februari 2024 om 11:15 Marleen Lekkerkerk

  Natuurwandelen op de Lemelerberg

 4. Biesboschpad Esther Kuipers Photography -26.jpg

  8 februari 2024 om 09:00 Wandelnet

  TeVoet Odewandeling: Hollandse Biesbosch op 6 april

 5. rob wolfs en lea van someren.jpg

  23 oktober 2023 om 13:03 Lea van Someren

  Rob Wolfs maakt zich hard voor onverhard

 6. onverhard.jpg

  5 oktober 2023 om 06:00 Marleen Lekkerkerk

  Dit maakt onverhard wandelen zo bijzonder!

 7. DSC01461_Drenthepad_Norg___LH_Schepers.jfif

  1 oktober 2023 om 12:00 Wandelnet

  Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad’

 8. Gamaschen aantrekken bij onverhard wandelen

  1 oktober 2023 om 09:00 Wandelnet

  TeVoet Odewandeling Schellinkhout op 21 oktober

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?