Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad’

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad’

13 oktober 2022 - Wandelnet

We hebben oktober uitgeroepen tot maand van het onverharde pad. Bijna alle Nederlanders wandelen wel eens en onverharde paden zijn erg geliefd bij wandelaars. Helaas dreigen op veel plekken onverharde paden verloren te gaan. Dit door herinrichting, afsluiting en opheffing. We moeten er dus zuinig zijn.

Heide en bos, voor het ecoduct over de A50 © Ernst Koningsveld.jpg

Foto: © Ernst Koningsveld

De ‘status’ van de onverharde paden is vaak niet bekend. Boerenlandpaden, onderhoudspaden, kades van waterschappen en onverharde paden over landgoederen en particulier terrein blijven daarmee veelal buiten het zicht van provincies als het gaat om beleid. Hierdoor is behouden en beschermen lastig wanneer er op dat moment sprake is van herinrichting, afsluiting en opheffing. We roepen wandelaars een maand lang op om een plaatje te delen van hun favoriete onverharde paadje. Dit onder het motto ‘samen kennen we alle mooie paadjes’. De foto’s van de onverharde paden kunnen letterlijk op een digitale kaart worden gezet.

Kaartje onverhard

Deel jouw favoriete onverharde paadje

De campagne moet ervoor zorgen dat de onverharde paden goed in de kijker staan. Frank Hart, coördinator belangenbehartiging: ‘Alle inzendingen worden gedeeld met politici en beleidsmakers. Zo laten we zien hoeveel mensen plezier beleven aan onverhard wandelen en zetten we de onverharde paden hoger op de agenda in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Want juist provincies kunnen samen met gemeenten veel doen aan het beschermen en aanleggen van onverharde paden, maar zijn zich daar vaak niet van bewust.'

Liever onverhard

Niet voor niets zijn onverharde paden geliefd bij wandelaars, vertelt Frank Hart. ‘De meeste wandelaars houden van smal, kronkelig en onverhard en van klaphekjes en overstapjes. De vele grasdijken, zandwegen, jaagpaden en kerkenpaden zijn ook zichtbare onderdelen van ons cultuurhistorisch erfgoed. Het zijn veelal spontaan gecreëerde wandelpaden, die soms al in de 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Daarnaast loopt een onverhard pad lekkerder en geeft deze het gevoel in het landschap te zijn. Dat verhoogt het wandelplezier.’

Al jaren koesteren onze zuiderburen hun trage wegen. Zij organiseren ieder jaar in het derde weekend van oktober de Dag van de Trage weg. Ze roepen op om weg te blijven van het drukke verkeer en te ontspannen in de natuur op trage wegen. Er worden activiteiten georganiseerd om zo aandacht te vragen voor het belang en behoud van de trage wegen. Ook provincie Utrecht heeft Trage Paden hoog op de agenda staan. De provincie riep inwoners op om foto’s te delen van trage paden in de buurt en organiseren op 4 november een werkconferentie voor beleidsmakers en organisaties over verschillende aspecten en belangen rondom de paden.

Onverharde wandelroutes per provincie

Op wandelnet.nl/onverhard-wandelen zijn per provincie grotendeels onverharde wandelroutes te vinden. Bovendien organiseert partner TeVoet, vereniging voor wandelaars in oktober verspreid door het land vier begeleide Ode wandelingen.

Door het gebruiken van #ikwandelonverhard op social media brengen wandelaars een ode aan onverhard wandelen.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?