Vrijwilligers Westerwolde steken handen uit de mouwen

Vrijwilligers Westerwolde steken handen uit de mouwen

7 november 2022 - Britta Schmidt

Westerwolde ligt in het zuidoosten van de provincie Groningen. Het is een prachtig kleinschalig gebied waar je fantastisch kunt wandelen. Vrijwilligers van de Stichting Wandelen in Westerwolde onderhouden er niet alleen het Westerwoldepad, maar helpen ook bij het onderhoud van diverse andere wandelpaden. Een eigen onderhoudsploeg met tien vrijwilligers, die graag de handen uit de mouwen steken, staat klaar voor grote snoeiklussen, of het repareren van schade aan wandelpaden.

westerwoldepad vrijwilligers aan het werk.jpg

Foto: de onderhoudsploeg aan het werk © Stichting Wandelen in Westerwolde

Westerwoldepad

In Westerwolde wandel je door het stroomdal van de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa, volgens kenners een van de mooiste beekdalen van Nederland. Aan weerszijden van de riviertjes vind je oude eiken- en beukenbossen en stille heidevelden, en bijzondere plekken als de burcht van Wedde en het Klooster van Ter Apel. Met het Westerwoldepad, geel-blauw gemarkeerd, wandel je door het hele gebied; een bijna 100 km lange wandelroute van Wedde naar Ter Apel en weer terug. Maar ook wie liever korter wandelt, komt hier helemaal aan zijn trekken: het gebied telt veertig wandelroutes, uitgezet door de Stichting Wandelen in Westerwolde, en vijftien uitgezet door Staatsbosbeheer.

Vrijwilligers snoeien

“We krijgen veel complimenten van wandelaars”, vertelt Henk Oosterhuis, voorzitter van de Stichting Wandelen in Westerwolde. “Zowel over de duidelijke markeringen, als over de goed onderhouden paden." De stichting heeft belang bij goed beloopbare paden en draagt daarom ook haar steentje bij aan het onderhoud van die paden. Henk Oosterhuis: “Als onze 60 vrijwilligers op pad gaan om de markeringen te controleren, doen ze tegelijkertijd ook klein onderhoud, zoals licht snoeiwerk. Maar regelmatig is er meer te doen. Daarvoor hebben we een onderhoudsploeg van tien mensen gevormd, die we oproepen bij grote klussen. Dat werkt erg goed. Zo heeft die ploeg onlangs een deels weggespoeld wandelpad bij een bruggetje hersteld. Natuurmonumenten stortte ter plekke het benodigde zand, onze vrijwilligers deden de rest. We hebben goed contact met de boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Groninger Landschap, alsook met het Waterschap Hunze en Aa’s.”

westerwoldepad onverhard wandelen

Foto: onverhard wandelen in Westerwolde © Stichting Wandelen in Westerwolde

Maaibeleid

De stichting blijft werken aan het verder verbeteren van de wandelroutes. Voortdurend wordt gezocht naar onverharde paadjes, die stukken over asfaltwegen kunnen vervangen. Henk Oosterhuis: “De verhouding asfalt-onverhard is nu gemiddeld zo’n 30-70. We praten dan ook met de terreineigenaren over het onderhouden van die onverharde paden, zoals het maaiwerk. Sommige paden blijken niet in het maaiplan te zijn opgenomen. Mooi is ook dat op sommige plekken het maaiplan is aangepast. Het gaat niet meer uit van een vast aantal keren maaien per jaar. In plaats daarvan wordt er gemaaid als het gras boven een bepaalde hoogte uitkomt. Het ene jaar zal dat vaker zijn dan het andere jaar. Zelf gaan we de komende tijd inventariseren waar zich regelmatig problemen voordoen op paden: veel bramen, wateroverlast, enz. Alles om de beloopbaarheid van de paden zo goed mogelijk te houden.”

Westerwolde Wandelweekend

Heb je zin om Westerwolde eens uitgebreid te verkennen? Doe dan volgend jaar mee aan het Westerwolde Wandelweekend. In 2023 vindt de 11e editie plaats in Ter Apel. Zaterdag 24 juni kun je meedoen aan de beleeftocht van 10 km, een bijzondere wandeling met onderweg theater en muziek. Zondag 25 juni zijn er wandeltochten van 12.5, 25 of 40 km. Aanmelden voor het Wandelweekend in Westerwolde kan vanaf medio maart .

Bekijk het Westerwoldepad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?