Afsluiting herdenkingsjaar 600 jaar Sint Elisabethsvloed

Afsluiting herdenkingsjaar 600 jaar Sint Elisabethsvloed

15 november 2022 - Wandelnet

De Sint Elisabethsvloed is aanstaande vrijdag precies 601 jaar geleden. In de nacht van 18 november 1421 brak er een woeste storm uit en overspoelde de Sint Elisabethvloed een deel van Holland en Brabant. Het was een ramp waarbij veel mensen omkwamen en dorpen onderliepen. Ook werd de Biesbosch gevormd.

Biesboschpad Esther Kuipers Photography -26.jpg

Foto: © Esther Kuipers Photography

De ramp van zoveel jaren geleden is actueler dan ooit. Want het water komt weer, als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. Hoe houden we dit keer droge voeten? Wat hebben we geleerd van toen? Maar ook het NLDeltagebied, een van de mooiste natuurgebieden in ons land, is gevormd door de vloed van toen. In 2021 (en met uitloop door corona in 2022) zijn in het kader van het themajaar 600 jaar Elisabethsvloed diverse (herdenkings)activiteiten georganiseerd.


Afsluiting herdenkingsjaar

600-Beeldmerk-LijnTijdens het weekend van 19 en 20 november wordt het themajaar afgesloten en staan afsluitende activiteiten op de agenda. Zo ook op Biesbosch Museumeiland. Alle slotevents staan op de homepage van 600 jaar Elisabethsvloed, waaronder een wandeling van ongeveer een uur met verhalenverteller René Zeebregts. Hij neemt je mee terug naar 1421 en vertelt over de nacht dat ons land ten prooi viel aan het water. De wandelingen starten om 11.30, 13.00 en 14.30 uur. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deelname anders dan die voor de entree van het museum. Reserveren is verplicht.

Bekijk alle activiteiten Reserveren wandeling 


Volg de contouren van het water met het Biesboschpad

Het Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water tijdens die vloed in 1421 kwam. Dit Streekpad van 169 kilometer lang is geel-rood gemarkeerd in beide richtingen en brengt je in 12 wandeletappes rond Nationaal Park de Biesbosch. Een bezoek aan het Biesbosch MuseumEiland is perfect te combineren met deze rondwandeling op Jantjesplaat. 

Bekijk Biesboschpad Bekijk rondwandeling Jantjesplaat

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?