Johan Vellinga is vrijwilliger van het eerste uur

Johan Vellinga is vrijwilliger van het eerste uur

7 december 2022 - Wandelnet

Het is vandaag Nationale Vrijwilligersdag! Een schitterend moment om alle vrijwilligers door het hele land in het zonnetje te zetten. En dat geldt natuurlijk ook voor de 1.000 vrijwilligers van Wandelnet. Vandaag bedanken we alle vrijwilligers voor hun inzet en zetten we Johan Vellinga als vrijwilliger van het eerste uur extra in het zonnetje. 

Johan Vellinga © Wandelnet.jpg

Johan is nu actief als markeerder van het Elfstedenpad en NS-wandeling Leeuwarden, maar begon in de jaren 80 als bestuurslid. Wie is Johan? Was hij altijd al besmet met het wandelvirus? Waar is hij trots op binnen zijn vrijwilligerswerk?  

Naam: Johan Vellinga
Leeftijd: 74
Woonplaats: Leeuwarden
Favoriete wandelseizoen: alle seizoenen hebben iets moois. Als je oog hebt voor de omgeving dan heb je geen voorkeur voor de jaargetijden.
Aantal wandelkilometers per week: op dit moment moet ik door een ontsteking aan mijn knie het wandelen tijdelijk even helemaal laten. Normaal gesproken ga ik nog steeds regelmatig op pad, maar maak ik wel minder kilometers dan vroeger. Sinds 1970 houd ik mijn wandelkilometers op wandelpaden bij en zit nu op ongeveer 130.000 kilometer. Dit zijn zeker niet alleen wandelkilometers in Nederland, maar ook in o.a. Israël, Japan, Noorwegen, Ierland, België en Duitsland.
Besmet met het wandelvirus sinds: 1968. Niet helemaal vrijwillig wandelde ik als marinier de Nijmeegse 4Daagse. Sindsdien heeft het wandelvirus mij niet meer losgelaten.
Ik ben vrijwilliger bij Wandelnet sinds: 1980. Al vanaf de oprichting van Stichting Lange Afstand-Wandelpaden (SLAW), de voorloper van stichting Wandelnet.
Ik ben vrijwilliger geworden, omdat: ik door het pad van mijn vereniging Friese Lange Afstand Lopers ook betrokken was bij de oprichting van SLAW. Iemand van het voormalige bestuur vroeg onze vereniging om het Friese Kustpad te helpen ontwikkelen, nu onderdeel van het Nederlands Kustpad. Deze samenwerking was pas het begin. Ik ben nooit meer weggegaan en actief geweest in verschillende vrijwilligersfuncties.
Vrijwilligersfunctie: ik ben nu actief als markeerder van het Elfstedenpad en NS-wandeling Leeuwarden. Maar ik begon in de jaren 80 als bestuurslid. Daarna heb ik bijna vijftien jaar in de routecommissie LAW’s en Streekpaden gezeten. Toen deze werd opgeheven volgde een tijd van coördineren en markeren. Ik was een tijd padcoördinator van een aantal paden waaronder het Westerborkpad en Nederlands Kustpad.
Hier ben ik mee bezig als vrijwilliger: zorgen dat de wandelaars niet verdwalen. Ik markeer etappe 15 van het Elfstedenpad, het stuk van Giekerk via Leeuwarden tot Jorwerd en NS-wandeling Leeuwarden
Hoe vaak bezig met vrijwilligerswerk: 1 keer per maand controleer ik NS-wandeling Leeuwarden omdat de stickers in het centrum snel verdwijnen en 2-3 keer per jaar controleer ik mijn etappe van het Elfstedenpad.
Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk vind ik: dat ik mensen kan laten zien hoe mooi het noorden van het land is.
Hoogtepunt binnen vrijwilligerswerk bij Wandelnet: in 2013 heeft de voormalige staatssecretaris Sharon Dijksma mij de rugzak omgehangen voor een driedaagse wandeling op het Marskramerpad. Aanleiding was ‘De 24 uur van de Natuur’: de nationale ‘open dag’ van de natuur. De tocht was een bijzondere ervaring, zeker omdat ik onderweg gezelschap kreeg van diverse wandelambassadeurs en in verschillende steden werd verwelkomd door wethouders en burgemeesters.
Wandeltip: Het had er natuurlijk nooit moeten zijn, maar een van de mooiste wandelingen van Nederland vind ik het Westerborkpad.

Als wandelaar de volgende stap zetten?

Bij Wandelnet zijn er bijna 1.000 vrijwilliger actief: markeerders, belangenbehartigers, bestuurders en experts. Ben je benieuwd hoe het werk van deze vrijwilligers eruit ziet? We hebben videoportretten gemaakt. 

Bekijk video'sBekijk vacatures 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?