Afsluitdijk open voor wandelaars en fietsers op 1 en 2 juli

Afsluitdijk open voor wandelaars en fietsers op 1 en 2 juli

14 juni 2023 - Wandelnet

Op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023 opent Rijkswaterstaat het fietspad op de Afsluitdijk voor wandelaars en fietsers. Tussen 08:00 en 18:00 uur kunnen wandelaars en fietsers voor het eerst over het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde wandelen en fietsen. 

Beeld van een steenzetter op de Afsluitdijk. Foto door Bert Boetes.

Beeld van een steenzetter op de Afsluitdijk. © Bert Boetes

Het openen van het fietspad tijdens de werkzaamheden is volgens Rijkswaterstaat een ingewikkelde operatie. Ter hoogte van de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand werkt Rijkswaterstaat namelijk nog volop. De tijdelijke opening is één van de maatregelen om fietsen en wandelen over de Afsluitdijk mogelijk te maken nu de werkzaamheden daar langer duren dan werd gedacht.

Na het weekend van 1 en 2 juli gaat het fietspad weer dicht vanwege de werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Auto's en ander wegverkeer kunnen nog wel gebruik maken van A7 over de Afsluitdijk. Ook in het weekend van 1 en 2 juli is wegverkeer over de A7 mogelijk.

Kaart weekendopenstelling Afsluitdijk 1 en 2 juli. Rijkswaterstaat.

Kaart weekendopenstelling Afsluitdijk op 1 en 2 juli 2023. © Rijkswaterstaat

Houd rekening met elkaar

Voor een fijne en vooral veilige weekendopenstelling op 1 en 2 juli (08:00 - 18:00 uur) is het belangrijk dat wandelaars en fietsers rekening met elkaar houden. Goed om te weten: wegmarkering op het nieuwe fietspad aan de Waddenzeezijde ontbreekt nog. Wandelaars en fietsers worden daarom nadrukkelijk gevraagd om:

  • instructies van verkeersregelaars op te volgen;
  • snelheid aan de situatie aan te passen;
  • rekening te houden met anderen die in rustiger tempo wandelen of fietsen.

Lees meer informatie over de weekendopenstelling op afsluitdijk.nl.

Afsluitdijk Waddenzeezijde. Wegmarkering ontbreekt. Beeld Rijkswaterstaat.

Fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk aan de Waddenzeezijde. De wegmarkering ontbreekt. Wandelaars en fietsers dienen rekening met elkaar te houden. © Rijkswaterstaat

Met de fietsbus over de afsluitdijk

Na 1 en 2 juli is de Afsluitdijk weer gesloten voor wandelaars en fietsers. Zolang het fietspad gesloten is kunnen wandelaars, fietsers en personen met een (electronische) scootmobiel kosteloos gebruik maken van een fietsbus. Op deze pagina lees je meer informatie over het gebruik van de fietsbus (ook voor wandelaars). Op deze pagina lees je over de zomer- en winterdienstregeling van de fietsbus.

Tijdelijke opening

Het wandel- en fietspad op de Afsluitdijk is sinds 1 april 2019 gesloten vanwege werkzaamheden die naar verwachting tot 2025 duren. Met de eenmalige en tijdelijke opening op 1 en 2 juli probeert Rijkswaterstaat belangenorganisaties voor wandelen en fietsen tegemoet te komen.

Wandelnet is blij met de opening maar we hadden liever gezien dat de Afsluitdijk vaker opengaat voor fietsers en wandelaars. Daarover schreven wij in 2022 - samen met Fietsplatform, wielersportbond NTFU en Fietsersbond - een brief aan de Tweede Kamer, waarin wij pleitten voor meer mogelijkheden om te wandelen en fietsen over de Afsluitdijk.

Het lijkt er nu op dat de Afsluitdijk na deze weekendopenstelling pas weer in 2025 open gaat voor wandelaars en fietsers. En dat is jammer. De Afsluitdijk is namelijk een belangrijke en uitdagende etappe in onder andere de lange afstands wandelroute van het Zuiderzeepad (LAW 8 - etappe 25) en het Nederlands Kustpad (deel 2 - etappe 13). De bijna 30 km lange etappe met vaak met prachtige wolkenluchten en nabij de zee is voor veel wandelaars een bijzondere ervaring.

Deel je wandelervaring over de Afsluitdijk met ons

Ga jij in het weekend van 1 en 2 juli wandelen over de Afsluitdijk? Deel je ervaring met ons. Wij horen graag hoe belangrijk deze etappe in jouw wandelavontuur is. Stuur ons een mail via info@wandelnet.nl o.v.v. 'Afsluitdijk open' of plaats een bericht op social media met de hashtag #afsluitdijkopen en tag @Wandelnet in je bericht.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?