Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad’

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad’

1 oktober 2023 - Wandelnet

In oktober zet Wandelnet het onverharde pad centraal tijdens de campagne 'Ode aan onverhard wandelen'! Onverharde wandelpaden zijn paden die veelal spontaan gecreëerd zijn. Al sinds de 16e eeuw worden deze paden gebruikt door voetgangers om zich van A naar B te verplaatsen. Denk aan eeuwenoude kerkenpaden waar het dorp vroeger overheen liep om naar de kerk te gaan. Of jaagpaden langs het water uit de tijd dat boten nog werden voortgetrokken. Onverharde paden zijn geliefd bij wandelaars en hebben grote cultuurhistorische waarde.

DSC01461_Drenthepad_Norg___LH_Schepers.jfif

De eeuwenoude onverharde paden moeten volgens Wandelnet ten allen tijde beschermd worden. Dit doet Wandelnet door provincies te helpen met het delen van kennis en expertise. Het afgelopen jaar hebben we meer dan 400 inzendingen ontvangen van schitterende onverharde paden in het land. Alle inzendingen hebben we toen, samen met een adviestoolkit, doorgestuurd naar overheden en beleidsmakers om in het land. Om hen zo te informeren over het belang van de paden in hun provincie en hen tegelijkertijd handvatten te bieden voor het behoud ervan. Wandelnet zet zich te allen tijde in voor het behoud van de onverharde paden. Dreigt jouw favoriete onverharde paadjes afgesloten te worden? Laat het ons weten!

Wandelen over het onverharde pad

De 'onverharde inzendingen' van vorig jaar dienen tegelijkertijd als inspiratiebron voor de mooiste onontdekte plekjes in Nederland. Via de routeplanner van Wandelnet kun je op basis van de inzendingen bijvoorbeeld gemakkelijk je favoriete onverharde wandelroute uitstippelen over de wandelknooppunten. Bepaal daarbij zelf de koers en ontdek tegelijkertijd hoeveel procent van jouw wandeling over onverharde paden loopt. Of laat je vooraf inspireren door de webredactie van Wandelnet en ontdek vijf onverharde wandelroutes die je zeker niet mag missen. Om het helemaal gemakkelijk te maken, hebben we per provincie één onverharde wandelroute nog eens extra in de schijnwerpers gezet.

Jouw favoriete onverharde paadje?

Kronkelende stiekempaden door natuurrijke landschappen; wandelen op een onverhard pad versterkt de beleving van je wandeling. De zachte ondergrond, de onbekendheid en het één zijn met de omgeving geven jouw wandelavontuur een avontuurlijk tintje. Doe inspiratie op voor je eigen onverharde wandeling en bekijk de inzendingen van het afgelopen jaar! Wat is jouw eigen favoriete onverharde pad? Inspireer liefhebbers van onverhard wandelen en deel de locatie van jouw favoriete pad op de kaart met een leuke afbeelding en tekst. Uit alle inzendingen kiezen we de drie mooiste inzendingen. De winnaars ontvangen een tof Wandelnet-prijzenpakket!

Bekijk de campagne

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?