Voetgangerscongres 2023: hoe maak je ruimte voor de voetganger?

Voetgangerscongres 2023: hoe maak je ruimte voor de voetganger?

4 oktober 2023 - Wandelnet

Op dinsdag 3 oktober was het tijd voor de zevende editie van het Nationaal Voetgangerscongres. Dit keer met het thema: ruimte maken voor de voetganger. Wandelnet was uiteraard van de partij. In dit nieuwsbericht blikken we met drie collega's terug op een waardevol congres!

Ruben van den Bulck op het Nationaal Voetgangerscongres 2023

Ruben van den Bulck (Public Affairs medewerker bij Wandelnet) op het Nationaal Voetgangerscongres 2023 © Wandelnet

Lopen heeft een vlucht genomen: we wandelen meer, het STOMP-principe staat volop in de schijnwerpers én in beleidsplannen verovert lopen een steeds prominentere plek. Maar hoe doe je dat? Ruimte maken voor de voetganger? Deze vraag stond centraal tijdens het congres. Een vraag die verschillende experts tijdens inhoudelijke sessies en walkshops beantwoordden door te laten zien hoe zij met kennis, expertise en concrete projecten bijdragen aan meer ruimte voor de voetganger.

Weg met barrières

Frank Hart, belangenbehartiger bij Wandelnet, gaf samen met Sjaak Punt, landschapsarchitect bij Arcadis, de workshop: "Hoe ver kom ik vanuit mijn huis?" Hij vertelt daarover:

"‘Weg met barrières’; met die slogan en bijbehorende publicatie stonden we afgelopen dinsdag op het voetgangerscongres in Amsterdam. Samen met Sjaak Punt van Arcadis namen we de 20 deelnemers aan onze workshop mee in onze data-gedreven methode om barrières voor wandelaars bloot te leggen. Tijdens geanimeerde gesprekken aan de hand van digitale beelden en uitgedraaide grote kaarten kregen we vooral veel positieve reacties. Data werkt immers goed om in gesprek te raken over de impact van wegen, spoorwegen, waterwegen en bedrijventerreinen op wandelmogelijkheden vanuit woonwijken."

Hij vervolgt: "Veel deelnemers aan het voetgangerscongres leken zich vooral te focussen op het verbeteren van de wandelmogelijkheden binnen de bebouwde kom. Ook belangrijk, maar aandacht creëren voor goede stad-landverbindingen en de kansen voor het wegnemen van barrières blijft dus een belangrijke taak voor ons als Wandelnet. Met de nieuwe methodiek zijn we in staat om dat voor heel Nederland te doen."

Frank Hart en Sjaak Punt op het Nationaal Voetgangerscongres 2023

Frank Hart aan het woord op het Nationaal Voetgangerscongres 2023 © Wandelnet

15-minutenstad: hoe doe je dat?

Ook Ruben van den Bulck, Public Affairs medewerker bij Wandelnet, deelde zijn kennis. In zijn talk zoomde hij in op het concept van de 15-minutenstad. Hij vertelt:

"Op mijn eerste Voetgangerscongres mocht ik spreken over de 15-minuten stad. Een concept dat benadrukt dat verstedelijking en mobiliteit integraal moet worden aangepakt. De druk op de ruimte is immers nog nooit zo hoog geweest. De enorme woningbouwopgave, energietransitie en klimaatadaptatie vragen erom zuinig met onze ruimte om te gaan. Als we de steden van de toekomst leefbaar, gezond en bereikbaar willen houden, dan moet verstedelijking en mobiliteit integraal worden aangepakt, met meer aandacht voor actieve mobiliteit."

Hij vervolgt: "Samen met Fietsersbond en adviesbureau Rebel publiceerde Wandelnet in april dit jaar een whitepaper: "15-minutenstad: hoe doe je dat?". Het was een feestje om toelichting te geven over deze belangrijke publicatie!"

Sidewalk ballet

Het wordt voller op het voetpad: voetgangers moeten het trottoir steeds vaker delen met deelscooters, stepjes, fietsparkeerplekken of verkeersborden. De Engelse term 'side walk ballet' verwijst naar het levendige schouwspel op trottoirs waarbij mensen en voertuigen voortdurend bewegen en op elkaar reageren. Sidewalk ballet weerspiegelt de dynamiek en het ritme van de buitenruimte waar individuen en groepen samenkomen en elkaar kruisen. "Een inspirerend concept dat een kwalitatieve inrichtingsgedachte biedt," aldus Ankie van Dijk, directeur bij Wandelnet.

Ankie van Dijk, directeur bij Wandelnet, kijkt positief terug op het Nationaal Voetgangerscongres 2023. Ze vertelt:

"Het is duidelijk: lopen wint aan populariteit, óók bij vakmensen. De bezoekersgroep wordt steeds groter, steeds relevanter en steeds diverser. Daarmee zijn er gelukkig steeds meer ambassadeurs voor meer Ruimte voor Lopen. De quote van Jane Jacobs ‘sidewalk ballet’ kende ik nog niet, maar vind ik een heel inspirerende en meer kwalitatieve inrichtingsgedachte."

Steeds meer momentum voor loopbeleid

De Tolhuistuin in Amsterdam was op 3 oktober 2023 het decor voor het Nationaal Voetgangerscongres. Dat loopbeleid steeds meer momentum krijgt was te zien aan de animo voor het jaarlijkse event. Kijk voor meer foto's en informatie over het Nationaal Voetgangerscongres 2023 op onderstaande rode knop.

Terugblik Nationaal Voetgangerscongres 2023

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?