'Flinke stappen vooruit' op Nationaal Voetgangerscongres

'Flinke stappen vooruit' op Nationaal Voetgangerscongres

8 oktober 2020 - Wandelnet

Praten over lopen, wat bereik je daar nou mee? Nou, een heleboel. Dat leert het Nationaal Voetgangerscongres dat vandaag plaatsvond. Op het programma stonden de uitreiking van de Loopaward, de Agenda Ruimte voor Lopen en de City Deal Ruimte voor Lopen. Het thema van dit jaar was 'nabijheid'.

Ruimte_voor_Lopen_Loopaward.png

Loopaward voor 'Singelpark Leiden'

Voor het eerst werd tijdens het congres de ‘Loopaward’ uitgereikt, een aanmoedingsprijs voor loopinitiatieven. Jurylid Daan Zandbelt maakte aan het eind van het congres de winnaar bekend. Van de 29 ingediende initiatieven waren er nog vier genomineerden over. De jury was unaniem in haar oordeel: Singelpark Leiden is de winnaar. Argumenten: het heeft veel impact, vormt een bron van inspiratie en sluit perfect aan bij de doelen van Ruimte voor Lopen. Meer weten over het winnende initiatief of de andere ingezonden projecten? Neem een kijkje op Loopaward .

Agenda Ruimte voor Lopen

Met de 'Agenda Ruimte voor Lopen’ ontvouwen zo’n 40 overheden en instellingen hun visie en acties om de komende jaren meer ruimte voor lopen te creëren. De agenda bestaat uit een toekomstbeeld waarin de ideale situatie in 2040 geschetst wordt, een koers met de ambities voor de periode tot 2030 en concrete activiteiten voor de komende vier jaar. Lees meer op de Agenda Ruimte voor Lopen

City Deal Ruimte voor Lopen

Met ‘City Deal Ruimte voor Lopen’ verkennen gemeenten, Rijk, instellingen en maatschappelijke partners concrete kansen en delen ze hun kennis over een wandelvriendelijke stad. Wat zijn eigenlijk de randvoorwaarden voor de 'ideale voetgangersstad'? Hoe hangt een loopvriendelijke omgeving samen met vraagstukken rond mobiliteit, gezondheid en veiligheid? Op deze en andere vragen zoekt de ‘City Deal Ruimte voor Lopen’ de komende vier jaar antwoorden. Meer weten? Lees verder op City Deal.

Ook in dorp en buitengebied

Ankie van Dijk, directeur Wandelnet: “Opvallend was dat er tijdens het congres ook specifiek aandacht werd gevraagd voor het wandelen in het buitengebied/groen. Na de presentatie van rijksadviseur Daan Zandbelt over hun publicatie ‘naar een gezonde stad te voet’, werd opgemerkt dat het bij ruimte voor lopen niet alleen over lopen in de stad gaat maar ook over lopen in dorpen en buitengebied. Een mening die wij als Wandelnet zeker delen”.

Wandelnet is initiatiefnemer van het platform Ruimte voor Lopen, samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Kennisplatform CROW. Oktober 2019 werd het platform gelanceerd tijdens het internationaal voetgangerscongres Walk21.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?