Beleef Flevoland met het Pionierspad

Beleef Flevoland met het Pionierspad

30 november 2023 - Wandelnet

Ontdek Flevoland met het Pionierspad! Wandel op de bodem van de voormalige Zuiderzee en beleef dit unieke gebied nu nog beter met de nieuwe toevoegingen: boeiende podcasts, inspirerende video’s en zes extra dagwandelingen. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de jongste provincie van Nederland.

Schokland.jpg

Foto: Gezin op Schokland © Visit Flevoland

De route

Het Pionierspad (208 km) loopt van Steenwijk naar Muiden en is op te splitsen in elf kleinere etappes. Zo kun je er een meerdaagse tocht van maken. Na een schilderachtige start door de waterrijke Wieden in Overijssel leidt dit Lange-Afstand-Wandelpad je grotendeels over land dat tachtig jaar geleden nog niet eens bestond. Een wandeltocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland. De hele route is door vrijwilligers van Wandelnet in beide richtingen met wit-rode markering bewegwijzerd.

LAW001_2_minikaartje Pionierspad-1
Foto: Kaart van het Pionierspad © Wandelnet

Van nieuwe natuur naar watererfgoed en kunst

Het Pionierspad vertelt het verhaal van Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. Plannenmakers, inrichters en doeners hebben het land gemaakt. Boerenland, waar de pioniers de zware klei hebben bewerkt tot vruchtbare bodem. Daartussen liggen grote stukken natuur. Uitgestrekte natuurgebieden als de Oostvaardersplassen, het Knarbos en het Horsterwold. Dit wordt afgewisseld door watererfgoed, de strijd met en tegen het water is op diverse plekken langs de route goed te beleven. Flevoland geeft ook ruimte aan creatief en duurzaam ondernemerschap zoals de LandArt sculpturen verspreid in het landschap en ondernemers die voorop lopen in hun vakgebied. De mooiste biologische producten komen uit Flevoland en de meest duurzame recreatiebedrijven bevinden zich in deze Provincie. Ook de fraaie uitzichten, het mooie lijnenspel en de rust zullen je verbazen.

Scan de QR-codes

Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je de inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal van Flevoland vertellen. De acht video’s en zes podcasts geven diepgang aan je wandeling op het Pionierspad. Ze brengen de verhalen over de bijzondere historie, de zeer diverse natuur, de biologische en moderne landbouw en de beroemde landschapskunstwerken tot leven.

QR-code in het veld
Foto: QR-code in het veld © Dick Luijendijk

Bekijk Pionierspad Bestel gids 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?