Rechter besluit: wandelpad ten onrechte afgesloten

Rechter besluit: wandelpad ten onrechte afgesloten

22 januari 2024 - Ernst Koningsveld

In het wandelknooppuntennetwerk bij Baarle-Nassau werd het wandelpad langs de Schietberg door de eigenaar met een hek afgesloten. Wandelnet en de lokale Heemkundekring hebben zich ingezet om te proberen dit ongedaan te maken. Een verzoek aan de gemeente om de openbaarheid te handhaven werd afgewezen omdat de gemeente het geen openbare weg vond. Daarop hebben Wandelnet en de Heemkundekring beroep aangetekend bij de bestuursrechter in Breda. Op 17 oktober heeft de Rechtbank Breda bepaald dat het pad ‘openbare weg’ is. Inmiddels heeft de gemeente vervolg gegeven aan de uitspraak van de rechter. Maar daarmee is deze zaak nog niet afgesloten.

Het hek van 1 m hoog © Peter Oosterling.jpg

Het hek van 1 meter hoog © Peter Oosterling

Wandelnet en Heemkundekring kwamen in actie

Veel wandelaars betreurden de afsluiting van dit pad over de historisch interessante Schietberg. Harry Benschop, belangenbehartiger voor Wandelnet in Brabant en actief in de Heemkundekring Amalia van Solms in Baarle-Hertog/Nassau, zette zich in om het pad weer open te krijgen. Hij werkte daarin nauw samen met Peter Oosterling, beleidsvrijwilliger bij Wandelnet op het onderwerp openbaarheid van wegen. Eerste succes was dat de omgevingsvergunning, die de gemeente aan de eigenaar had gegeven voor een twee meter hoog hek, werd ingetrokken op verzoek van de Heemkundekring en omwonenden. Wel mocht er een hek van een meter hoog komen. Maar daarmee was de route toch nog afgesloten. Omdat het verzoek om de openbaarheid te handhaven bij de gemeente niets opleverde, werd de weg naar de rechter gekozen.

De Schietberg in Baarle-Nassau © Harry Benschop

Wandelpad over de Schietberg © Harry Benschop

Al minimaal dertig jaar openbaar toegankelijk

De rechtbank heeft nu vastgesteld dat het pad al minimaal dertig jaar voor eenieder openbaar toegankelijk was. En dat betekent dan weer dat het wandelpad langs de Schietberg een openbare weg is in de zin van de Wegenwet. De rechter baseerde zich vooral op de 44 getuigenverklaringen die de Heemkundekring hiertoe had ingebracht. Het pad staat ook al sinds 1938 consequent op topografische kaarten ingetekend. Ook speelde mee dat het pad in het wandelknooppuntennetwerk is opgenomen.

Wandelnetwerk in het goordonk met afgesloten traject (2)

Kaart van wandelknooppuntennetwerk bij Baarle-Nassau

Positief besluit voor wandelaars

De rechtbank heeft de gemeente dan ook opgedragen om binnen acht weken een nieuw besluit te nemen op het handhavingsverzoek van Wandelnet en de Heemkundekring. Daarmee is het pad echter nog niet weer open en is er dus nog wel een weg te gaan. Maar er is een wezenlijk besluit gevallen in het belang van wandelaars. Voor de ‘dossiervorming’ rond de openbaarheid van wegen bij Wandelnet is het ook een belangrijke uitspraak.

De gemeente heeft inmiddels een nieuw besluit genomen en de eigenaar gelast binnen zes weken poorten in het hekwerk te plaatsen die door eenieder kunnen worden geopend waardoor het pad toegankelijk blijft. Tevens mag de omheining rondom nergens hoger dan één meter zijn. Op niet nakomen staat een dwangsom van € 5.000. 

De eigenaar was al tegen de uitspraak van de rechter in beroep gegaan bij de Raad van State. Wordt dus vervolgd. 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?