Ontdek de Achterhoek met het Scholtenpad

Ontdek de Achterhoek met het Scholtenpad

21 maart 2024 - Wandelnet

Ontdek de Achterhoek met het Scholtenpad! Wandel door een glooiend landschap dat mede door de boer is gevormd. Door inspirerende video’s en podcasts, de opgefriste gids en route die aansluit op Wandelnetwerk Achterhoek kun je het gebied nu nog beter beleven.

Scholtenpad.JPG

Foto: Scholtenboerderij Ratum © Achterhoek Toerisme

Het vernieuwde Scholtenpad is vandaag gepresenteerd in Winterswijk. Gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland, wethouder Sylvia Fleuren van gemeente Winterswijk en voorzitter Henk Bulten van Achterhoek Toerisme namen de eerste exemplaren van de nieuwe wandelgids in ontvangst van Wandelnet-directeur Ankie van Dijk.

Peter Drenth, gedeputeerde Provincie Gelderland: “Het Scholtenpad is een wandelroute die bij uitstek laat zie hoe mooi de Achterhoek is. Je wandelt door het coulisselandschap en langs oude Scholtenboerderijen. Onderweg luisterend naar een podcast met verhalen van kenners waarmee de omgeving nóg meer tot leven komt. En dat is wat we willen: recreatie en toerisme verbinden met verhalen uit de streek. Dankzij Wandelnet en hun vele vrijwilligers die de route beheren en onderhouden, kan iedereen genieten van de pracht van ons landschap.”

Overhandiging gids vernieuwde Scholtenpad

Foto: Wandelnet-directeur Ankie van Dijk overhandigt de eerste exemplaren van de vernieuwde gids aan gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland, wethouder Sylvia Fleuren van gemeente Winterswijk en voorzitter Henk Bulten van Achterhoek Toerisme © Luuk Gijselhart - Wandelnet

De route

Het Scholtenpad (90 km) is een Streekpad door de Achterhoek. Het is in 1995 uitgezet als eerste Streekpad en bestaat uit een cirkel en ‘spaken’ met als middelpunt Winterswijk. Het Streekpad is op te splitsen in vijf kortere etappes en daarnaast zijn er zes dagwandelingen van tussen de 19 en 26 km lang. Deze rondwandelingen voeren je door de fraaie buurtschappen van Winterswijk zoveel mogelijk over onverharde paden. Er zijn tal van prachtige plekken op het Scholtenpad, maar mocht je moeten kiezen dan wil je deze door de padwerkgroep aanbevolen locaties zeker niet overslaan. 

Bekijk vijf mooiste plekken

Imposante scholtenboerderijen

De route verwijst naar de bijzondere geschiedenis van deze streek. De machtige scholtenboeren hebben een grote stempel gedrukt op het gebied. Langs het Scholtenpad kom je vooral in de buurtschappen Ratum en Woold nog fraaie scholtenboerderijen tegen. Je herkent de boerderijen aan de vele ramen en het statige voorhuis. Scholten waren in het verleden een soort rentmeesters die land beheerden voor de adel en de kerk. In de loop der tijd verwierven de scholten steeds meer grond en werden zelf een soort herenboeren die pachters voor zich lieten werken. Dankzij deze redelijk conservatieve scholtenboeren kunnen we nu nog genieten van het rijke erfgoed dat zij hebben nagelaten.

Scan de QR-codes

Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal vertellen. De zes video’s en podcasts geven diepgang aan je wandeling op het Scholtenpad. Ze brengen de verhalen over de bijzondere cultuurhistorie, het unieke landschap en de zeldzame natuur tot leven. Zo krijg je onder meer een inkijkje in het leven van het steenuiltje, de geschiedenis van de textielindustrie en de unieke vondsten in de steengroeve.

Bekijk routeBestel gids 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?