Weekend van het Verdedigingserfgoed 20 & 21 april 2024

Weekend van het Verdedigingserfgoed 20 & 21 april 2024

10 april 2024 - Ernst Koningsveld

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed van Nederland. Op 20 en 21 april zijn die boeiende bouwwerken opengesteld en vinden er honderden bijzondere activiteiten plaats. Een gloednieuw evenement! Van Den Helder tot Maastricht en van Zeeuws-Vlaanderen tot Groningen is er van alles te zien en te doen: spannende excursies, museumbezoek, wandelingen, kinderspelen en genieten van smaakvol eten en drinken.

Fort Sabina © Zuiderwaterlinie.jpg

Fort Sabina, Heiningen © Zuiderwaterlinie

Verdedigingserfgoed

Nederland kent een lange geschiedenis van verdedigen tegen landen en volken die ons bedreigden. Door de eeuwen heen zijn er tal van manieren bedacht en gerealiseerd om ons land veilig en eigen te houden. Wandelaars komen door het hele land vestingsteden, linies, forten en bunkers tegen. Bij het Waterliniepad is dat verdedigen zelfs de leidraad van dit Lange-Afstand-Wandelpad. Maar ook elders kan je resten van de Koude Oorlog, de Atlantikwall, de Grebbelinie, de IJssellinie of de Zuiderwaterlinie tegenkomen. De militaire functie van bijna al deze gebouwen, constructies en landinrichting zijn door de tijd ingehaald. Tegenwoordig wordt dat erfgoed dankzij nieuwe functies onderhouden en zo in stand gehouden. Er zijn tal van manieren om de geschiedenis levend te houden en intussen in het kostbare onderhoud te voorzien: museum, expositieruimtes, belevingsspellen, congresfaciliteiten en/of horeca.

Weekend van het Verdedigingserfgoed

Op 20 en 21 april openen bijna alle verdedigingserfgoederen hun deuren voor het publiek; meestal met speciale activiteiten. Op de website van Forten.nl vind je meer dan 200 activiteiten die dat weekend worden georganiseerd. Voorbeelden van activiteiten waar wandelen in verwerkt zit: Ontdek de pracht van vesting Bourtange, stadswandelingen door vestingen Leerdam, Steenwijk, Wijk bij Duurstede, of Gorinchem (op zaterdag of op zondag), wandeling met Gids over de Sint-Pietersberg, Spionnenroute bij Fort ’t Hemeltje, Het Soldatenpad bij Renswoude, Theaterwandeling Brielle, Waterlinieloop met een Polderwachter bij fort Maarsseveen.

Bekijk alle activiteiten

Wandelen rond verdedigingserfgoed

Ga je voor interactieve spellen, museumbezoek of een voorstelling in zo’n fort, bunker of vestingstad, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om je bezoek uit te breiden met een kortere of langere wandeling. Vrijwel alle erfgoedlocaties liggen aan, of tenminste vlakbij Lange-Afstand-Wandelpaden, Streekpaden, NS-wandelingen e.d. Gebruik de zoekfunctie op de Wandelnet-site om een jou passende wandeling te vinden.

Al die verdedigingswerken werken ook samen

De eigendomssituatie van erfgoederen kan verschillen. Maar in bijna alle gevallen staat er een vrijwilligersstichting achter al dit werk. Liniebreed Ondernemen is een stichting die alle lokale organisaties ondersteunt om het verdedigingserfgoed niet alleen in stand houden, maar er ook een zinnige functie aan geven. Door die samenwerking worden alle lokale vrijwilligers enorm geholpen.

SLO-weekend-verdedingserfgoed-banner_1200x1200-1

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?