Unieke muzikale wandeling op de Rotterdamse Hofbogen

Unieke muzikale wandeling op de Rotterdamse Hofbogen

22 april 2024 - Ernst Koningsveld

Tussen 17 en 26 mei 2024 is het 2 kilometer lange dak van de monumentale Hofbogen het toneel van de muzikale wandeling 'Over de Bogen', gepresenteerd door O. Festival for Opera. Music. Theatre. en Rotterdamse Dakendagen. Voor dit unieke evenement componeerde kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk nieuwe muziek en zang met verhalen van de bewoners rondom de Hofbogen, opgetekend door Merel Smitt en naar tekst vertaald door Corinne Heyrman.

Over-de-Bogen-©Ossip van Duivenbode min.jpg

Foto: Over de bogen © Ossip van Duivenbode

Wandeling over oude spoordijk

De wandeling gaat dwars door vier stadswijken over het oude tracé van de Hofpleinspoorlijn in Rotterdam. Sinds de laatste treinen over de Hofbogen reden, is het tracé van het Hofplein tot aan de snelweg nog niet eerder geopend voor publiek. Over de Bogen is de allereerste en voorlopig de allerlaatste kans om deze wandeling te maken. Nu is het gebied nog niet opengesteld. In 2025 start de aanleg van een bijzonder stadspark. Eind 2027 zal het zwarte dak veranderd zijn in een groene loper. Waar vroeger de Hofpleinlijn reed tussen Rotterdam en Den Haag, kun je straks wandelen tussen de toppen van de bomen. Het park wordt met een lengte van 2 kilometer het langste dakpark van Nederland.

Muzikale wandeling

‘Over de Bogen’ is tussen 17 en 26 mei op twee manieren te bezoeken. In het eerste en laatste weekend zijn speciale live uitvoeringen van de compositie te beleven in de vorm van een wandelconcert met gebruik van een koptelefoon, waarin de compositie steeds zal veranderen in samenspel met de omgeving. Daarnaast kunnen bezoekers dagelijks over de Hofbogen lopen en de muziek beluisteren via installaties langs de route. Deze speciale geluidschermen die ze tegenkomen laten de muziek alleen aan de voorbijganger horen. De kaartverkoop voor beide wandelingen is gestart op 4 april.

Bestel tickets

Meer wandelen in Rotterdam

Vind je 2 kilometer wandelen te weinig? De NS-wandeling Rotterdam Maasstad begint en eindigt bij Rotterdam Centraal Station. Het is een zeer afwisselende wandeling van 15 km langs oude en nieuwe gebouwen, straten, havens en over fraai vormgegeven bruggen. Er zit ook een oversteek in met de watertaxi naar Hotel New York. Geschiedenis en moderne tijd ontmoeten elkaar voortdurend. Een aanrader!

Bekijk de NS-Wandeling

Wijnhaven Rotterdam ©Ernst Koningsveld

De Wijnhaven in Rotterdam © Ernst Koningsveld

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?