Provincie Gelderland

Gelderland

Onverhard wandelen in de provincie Gelderland.

Berkel - 7 km

Wat is bijzonder aan dit pad?

Dit Gelderse struinpad maakt deel uit van een onverhard oeverpad van de rand van Zutphen naar Almen en ligt langs de nieuwe meanders van de Berkel. Bij de herinrichting van de Berkel tussen Zutphen en Almen in 2014 en 2015 zijn maar liefst 15 meanders aangelegd. Het traditionele schouwpad is over een deel van het traject vervangen door een zeer brede oever waar wandelaars hun eigen pad kunnen kiezen (struinnatuur). Het eerste deel van de wandeling voert langs een aantal landgoederen aan de rand van Warnsveld. Voorbij de spoorlijn Zutphen - Winterswijk en de stuw bij het buurtschap Warken verbreedt het pad zich tot de brede oever met struinnatuur. De vele meanders liggen hier tussen de essen (hogere landbouwgronden) van Warken, Besselink en Almen. Water en het typische Achterhoekse landschap begeleiden hier de wandelaar. In het dorp Almen wacht de koffie. "Elk weet, waar 't Almens kerkje staat", dichtte de Achterhoekse landman Winand Staring al rond 1800 in zijn beroemde gedicht 'De Hoofdige Boer'.

Type onverhard Struinpad: graspad en boerenlandpad

Hele rondwandeling: karrespoor, zandpad en bospad

Onverhard Hanzesteden 1

Kaart onverhard Gelderland

Hoe kom ik er?

  • Start/eind: Zutphen, station
  • Bereikbaarheid: trein
  • Bewegwijzering: geel-rood gemarkeerd, deel van het Hanzestedenpad
  • Rondwandeling  

Wil je alleen door het struingebied lopen? Start dan in Zutphen bij bushalte Zutphen, Prins Bernhardlaan en pak vanaf Almen, de Hoofdige Boer bus 54 terug. 

Bekijk de route

Onverhard Hanzestedenpad3

Foto's van Luuk Gijselhart

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?