Rond de Zuiderzee

De Zuiderzee was van enorm historisch belang voor het leven in de gebieden eromheen. De visvangst bloeide er, dorpen werden steden en de scheepwbouw en walvisvaart waren handelsmerken. Maar tot de bouw van de Afsluitdijk was de Zuiderzee ook een voortdurende bedreiging door stormen, vissersboten vergingen en grote stukken land overstroomden. Door deze geschiedenis wandel je in een enerverend gebied met oude steden, polders, water en rietkragen.

Wandelen Rond de Zuiderzee

Zuiderzeepad

Een rondje IJsselmeer is een 536 kilometer lange verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van omringende plaatsjes. Bezoek bekende vissersdorpen en stadjes zoals de hanzesteden Kampen en Elburg. Ruik de geur van gerookte paling in Volendam en bezichtig vestingen als sloten en het rijke boerendorp Blaricum, met overal doorbraakkolken en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee. 

Zuiderzeepad
Zuiderzeepad_etappe_18.jpg

Wandelen over het Waterkeringpad

Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. Je loopt over de dijken die ons vroeger tegen de Zuiderzee beschermden. Het pad loopt van Amsterdam naar Huizen via IJburg, Muiden en Naarden. 

Lees meer
Centraal_station_Amsterdam_Zuiderzeepad.JPG

Zuiderzeemuseum

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal.

Zuiderzeemuseum_Buitenmuseum.jpg

Nieuws- en blogberichten Rond de Zuiderzee

 1. Terpdorp Friesland.jpg

  15 september 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in Friesland over minder bekende paden

 2. Bankjes foto groot-2.jpg

  7 augustus 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  5x bijzondere bankjes onderweg

 3. Hanzestad Harderwijk © Ernst Koningsveld.jpg

  3 augustus 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen in en rond Hanzestad Harderwijk

 4. vrouwtje van stavoren.jpg

  10 juli 2023 om 09:00 Lea van Someren

  Wandelen rond Hanzestad Stavoren en Hindeloopen

Bekijk alle blogs

Webwinkel

Wandelgids Zuiderzeepad

Trek uw wandelschoenen aan en luister onderweg naar de vogels, voel de wind op de Afsluitdijk, snuif de geur van vis op in de vissersdorpen, hoor het klapperen van de zeilen van de botters in de haven. Vaak dichtbij, soms iets verderaf, maar de voormalige Zuiderzee blijft uw gids op dit pad.

Prijs: € 20,45 / Donateursprijs € 18,41 / Aantal pagina's: 232

Cover_Zuiderzeepad_LAW8_2017.jpg

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?